piątek, 19 lipca 2013

Bakłażan zapiekany z kaszą i pomidorami

Nigdy nie przepadałem za bakłażanem. Zawsze miałem poczucie, że jest to warzywo zupełnie bez smaku i nie ma w sobie tego czegoś. Jednak z racji, że od jakiegoś czasu eksperymentuję z potrawami wegetariańskim musiał w końcu pojawić się i bakłażan. Okazja nadarzyła się po tym jak przeczytałem ciekawy przepis w najnowszym numerze gazety "Kuchnia". Jednak trochę go zmodyfikowałem i nie zrobiłem dokładnie tak jak było w przepisie. Ogólnie to tez trochę pozamieniałem składniki. No i tak wyszedł pyszny obiad. Mam nadzieję, że Wam również zasmakuje.

Składniki:
1 duży bakłażan
dwie saszetki kaszy jęczmiennej (u mnie Lubella)
2 duże pomidory
łyżka suszonych ziół prowansalskich
sól
pieprz
łyżka suszonej bazylii
łyżka ostrej papryki
oliwa czosnkowa



Przygotowanie:
Bakłażan myjemy i przecinamy na pół. Połowki wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Trzymamy go tam około 20-25 minut. W między czasie gotujemy kasze według instrukcji producenta.
Gdy kasza się gotujemy parzymy pomidory i obieramy je ze skórki. Kroimy na małe kwadraciki i wrzucamy na rozgrzaną oliwę czosnkową. Gdy już kaszą się ugotuję dodajemy ją na patelnie i podsmażamy jeszcze przez chwilę razem z pomidorami. Gdy bakłażan nam się podpiecze, wyciągamy go z piekarnika i drążymy. Miąższ dodajemy do kaszy i pomidorów. Na patelnie dodajemy suszoną bazylię, paprykę ostrą i zioła prowansalskie. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Całość dusimy przez około 10 minut na małym ogniu pod przykryciem. Gdy farsz jest gotowy napełniamy wydrążone bakłażany i wstawiamy na 10-15 minut do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Idealnie smakuje na ciepło jak i na zimno.

Smacznego :)