wtorek, 23 lipca 2013

Drożdżówki z wiśniami pod serową kruszonką - Inspirujący konkurs Almette

No i nadszedł czas na wiśnie. Uwielbiam je w połączeniu z ciastem drożdżowym lub w takich drożdżówkach. Kocham ten kwaskowy smak połączony ze słodkością ciasta. Innowacją w przepisie, który dzisiaj chce Wam zaprezentować jest dodatek śmietankowego serka Almette, zarówno do samej bułeczki jak i do kruszonki. Pomyślałem, że będzie to dobry pomysł, aby zachęcić Was jeszcze bardziej do eksperymentowania ze smakami i udziału w konkursie "Almette. Inspirujący smak natury". Jak wiecie zawodowo mam przyjemność zajmować się tym konkursem. Myślę, że warto wziąć udział, bo wspaniała kulinarna wyprawa do Toskanii czeka :) A więcej szczegółów znajdziecie tutaj.

A teraz zapraszam na pyszne drożdżówki :)

Składniki:
Ciasto
500 gram mąki pszennej
2 łyżki cukru
40 gram drożdży
300 ml mleka
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 jajka
100 gram masła lub margaryny
100 gram serka śmietankowego Almette
400 gram wydrylowanych wiśni
Kruszonka
100 gram cukru
100 gram masła
200 gram mąki pszennej
50 gram serka śmietankowego Almette

Przygotowanie:
Ciasto
Masło lub margarynę roztapiamy i odstawiamy do ostudzenia. Mleko lekko podgrzewamy i łączymy z 2 łyżkami cukru, pokruszonymi drożdżami i dwoma łyżkami mąki. Odstawiamy na około 15 minut w ciepłe miejsce w celu wyrośnięcia.
Resztę pozostałej mąki wsypujemy do miski, dodajemy cukier waniliowy, jajka i przygotowany wcześniej zaczyn drożdżowy. Najlepiej wyrabiać ciasto rękami stopniowo dodając przestudzony tłuszcz. Kiedy będzie już gładkie i jednolite odstawiamy je w ciepłe miejsce na 30 minut.
Po tym czasie przekładamy ciasto na wysypaną mąką stolnicę i rozwałkowujemy na grubość około 2 cm. Szklanką wykrajamy krążki i dodajemy na środek po trochu serka śmietankowego Almette oraz wciskamy w ciasto wiśnie. Układamy przygotowane drożdżówki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pozwalamy im jeszcze przez 20 minut podrosnąć.
Kruszonka:
Warto ją przygotować wcześniej. Masło w temepraturze pokojowej łączymy z cukrem, mąką i serem. Rękoma wyrabiamy porządnie ciasto na jednolitą masę. Odstawiamy na około 20 minut do lodówki. Po tym czasie możemy wyjąć ciasto z lodówki i pokruszyć po trochu na każdą z wcześniej przygotowanych drożdżówek. Mi z podanych składników wyszło 12 bułeczek. Pieczemy przez 20 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. Już po pieczeniu polukrowałem je zakupionym wcześniej gotowym lukrem.

Smacznego :)