poniedziałek, 19 sierpnia 2013

Tarta czekoladowo-bananowa na cieście francuskim

Jest niedzielny poranek i zastanawiamy się w domu na co słodkiego mielibyśmy ochotę. Wymieniamy składniki i staramy się osiągnąć jakiś kompromis. Po długich dywagacjach stanęło na tym, że będzie tarta z czekoladą i bananami. Oczywiście ja musiałem pomyśleć jak to złożyć w całość. Szybka wycieczka do sklepu po dwie tabliczki czekolady deserowej, 3 banany i śmietanę kremówkę. Reszta składników była w lodówce. No i cóż czas stanąć do garów, a ściślej rzecz ujmując do formy na tartą. No i tak właśnie spędziłem ostatnie niedzielne popołudnie. Nie narzekam bo przecież gotowanie to coś co mnie odpręża. Mam nadzieję, że i was odpręży ten przepis.

Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
2 tabliczki czekolady deserowej
200 ml śmietany kremówki
3 żółtka
2 łyżki masła
4 łyżki cukru
3 banany



Przygotowanie:
Formę do tarty smarujemy masłem i wykładamy równomiernie ciastem francuskim. Spód ciasta nakłuwamy, wykładamy papierem do pieczenia i obciążamy groszkiem do pieczenia lub fasolą. Pieczemy według wskazań na opakowaniu producenta.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Gdy już się rozpuści dodajemy masło i cały czas mieszając łączymy obydwa składniki. Śmietanę kremówkę ubijamy mikserem na puszysta masę. Żółtka ucieramy razem z cukrem. Rozpuszczoną czekoladę z masłem studzimy i dodajemy ubita śmietanę i żółtka z cukrem. Całość porządnie mieszamy. Banany kroimy na plasterki, które następnie układamy na dnie wcześniej upieczonego ciasta. Na banany wylewamy przygotowaną masę czekoladową. Dodajemy parę plasterków bananów na wierzch w celach dekoracyjnych. Całość wkładamy na kilka godzin do lodówki w celu stężenia.

Smacznego :)