czwartek, 22 sierpnia 2013

Kluski leniwe z bułką tartą i cukrem

Leniwe dni wymagają leniwych potraw. Ostatnio właśnie miałem taki dzień. Nie chciało mi się zbytnio nic gotować i leniłem się strasznie. W zasadzie cały dzień przeleżałem sobie w łóżku. Na wieczór naszło mnie jednak na coś mącznego. Pomyślałem chwilę i stwierdziłem, że skoro spędziłem ten dzień na lenia to i niech w nazwie potrawy tego dnia będzie to słowo. No i stanęło na tym, że przygotowałem właśnie kluski leniwe. Jednak nie poszedłem standardowo. Miałem w lodówce akurat dwa serki śmietankowe Almette więc to je wykorzystałem do tego dnia. Polecam Wam ten patent bo kluseczki są dzięki temu serkowi bardzo puszyste i lekki.

Składniki:
300 gram serka Almette Śmietankowego
1 szklanki mąki + odrobina do podsypywania
1 jajko
pół łyżeczki soli
pół kostki masła
pół szklanki bułki tartej
cukier do posypania



Przygotowanie:
Oddzielamy białko od żółtka. Następnie białko ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do niej kolejno serek, mąkę, sół oraz żółtko. Wszystko razem mieszamy. Ciasto będzie lekko klejące dlatego należy je wyłożyć na wysypaną mąką stolnice. Teraz zagniatamy jeszcze przez chwilę i formujemy długi wałek. Tera odcinamy nożem równe kawałki, które następnie wrzucamy do gotującej się i osolonej wody. Gotujemy aż do wypłynięcia kluseczek na powierzchnię.

W między czasie na patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy na nim bułkę tartą. Gotowe kluseczki wykładamy na talerz, polewamy bułka tartą i posypujemy cukrem.

Smacznego :)