piątek, 23 sierpnia 2013

Śliwkowe racuchy

Jak człowiek nie ma pomysłu co można zrobić na obiad najlepiej sprawdzą się racuchy. U mnie zawsze to działa. Warto się bawić smakami i próbować nowych pomysłów na nasze racuszki. Ja tym razem poszedłem w śliwki. Akurat zakupiłem ich trochę na bazarku koło mojego mieszkanka. I jakoś tak nie chciało mi się piec ciasta, które było w zamierzeniu a szkoda żeby śliwki się zmarnowały. No więc nie wiele myśląc przygotowałem z nich racuszki. Smakują naprawdę obłędnie i warto wypróbować taki przepis w domu.

Składniki:
3 szklanki mąki
3 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szklanka mleka
garść śliwek
olej do smażenia



Przygotowanie:
Mąkę, jajka, proszek do pieczenia i mleko mieszamy do powstania gładkie masy. Ze śliwek usuwamy pestki i kroimy je w drobną kosteczkę. Dodajemy do masy. Olej rozgrzewamy na patelni i układamy na niej kleksy z ciasta. Smażymy z obu stron na piękny rumiany kolor.

Smacznego :)