środa, 28 sierpnia 2013

Mus czekoladowy z wiśniami

Do stworzenia tego przepisu zainspirował mnie konkurs fotograficzny jaki znalazłem na blogu "Lawendowy Dom". Zadaniem konkursowym było stworzenie kolarza zdjęć. Inspiracją miał być jeden z nowych smaków lodów Grycan. Ja wybrałem jogurtowe z wiśniami. Zacząłem się zastanawiać z czym mi się kojarzą lody lub wiśnie. Jednak nic nie przychodziło mi do głowy. Po jakiejś godzinie jednak zaświtał mi w głowie pomysł. "Przyjemność" wykrzyknąłem na całe mieszkanie. No bo z czym innym mogą kojarzyć się lody jak nie z chwilą przyjemności. Po chwili miałem już koncepcję na kolarz i na przepis. Oczywiście musiała w nim się znaleźć czekolada. A o to moja propozycja.

Składniki:
2 tabliczki gorzkie czekolady
400 ml śmietany kremówki
5 łyżek cukru pudru
200 gram wiśni
lody Grycan jogurtowo-wiśniowe

































Przygotowanie:
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Śmietanę ubijamy mikserem, stopniowo dodając cukier puder. Ubijamy aż do powstania gęstej masy. Ubitą śmietanę dodajemy do rozpuszczone czekolady i wszystko raz jeszcze porządnie mieszamy.

Dół szklaneczek do musu wykładamy wiśniami i zalewamy przygotowaną masą czekoladową. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Podajemy z kulką lodów Grycan i ozdabiamy wiśniami na wierzchu.

Smacznego :)

























P.S. A tak wyglądała moja propozycja konkursowa :) Jakie są Wasze chwile przyjemności?