poniedziałek, 2 września 2013

Knedle z konfiturą śliwkową

Jest okres kiedy śliwki można dostać na każdym straganie. Byłoby grzechem nie wykorzystać tej okazji i nie przygotować kilku dań właśnie z użyciem tych pysznych owoców. Ja osobiście uwielbiam na przykład konfiturę śliwkową, którą przyrządza moja ciocia. Właśnie przy okazji ostatniej wizyty u niej miałem okazję obserwować jak ją robi na zimę. Oczywiście nie byłbym sobą jakbym nie zabrał jej jednego słoiczka i przygotował z niej czegoś dla siebie. No i tak właśnie powstały knedele z konfiturą mojej cioci. Sam przepis na knedle znalazłem na tym blogu.



Składniki:
Słoik ulubionej konfitury ze śliwek
400 gram ugotowanych ziemniaków
200 gram mąki pszennej + trochę do podsypywania
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki cukru
1 jajko + 1 żółtko

Przygotowanie:
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Zaraz po ugotowaniu odparowujemy i bardzo dobrze je mielimy. Ja przecisnąłem je przez praskę do sera. Do ziemniaków dodajemy jajka i cukier i miksujemy wszystko razem. Kiedy powstanie nam zwarta masa stopniowo dodajemy mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną. Dalej miksujemy do połączenia wszystkich składników.

Ciasto wyciągamy na stolnicę i tworzymy wałek o grubości około 8 cm. Teraz odcinamy po kawałku i rolujemy tworząc kuleczki. W każdej kuleczce robimy wgłębieni i nakładamy konfiturę. Zlepiamy kulkę tak aby zamknąć konfiturę w środku.

Gotujemy we wrzącej i osolonej wodzie około 5 minut od wypłynięcia. Ja podałem knedelki na kleksach z serka białego połączonego ze śmietaną i cukrem migdałowym.

Smacznego :)