poniedziałek, 9 września 2013

Zielone jajka z suszonymi pomidorami

Ostatnio zmęczyło mnie jadanie na śniadanie kanapek. Zacząłem więc szukać jakiegoś przepisu, który mnie zaintryguje. Ostatnio w moje ręce wpadły książki Nieglli Lawson. To w nich postanowiłem znaleźć inspirację. Okazał się nią przepis znajdujący się w książce "Nigella Ekspresowo". Będąc na zakupach zakupiłem więc pesto i inne potrzebne składniki. Nie wiedziałem czego się spodziewać. W telewizyjnych programach Nigelli wszystko wygląda tak pięknie. Nie chciałem jej zawieść więc starałem się jak tylko mogłem żeby było smacznie. Ze względu na posiadanie w domu wegetariańskiego osobnika musiałem jednak zrezygnować z szynki, która była w przepisie. Zastąpiłem ją suszonymi pomidorami. Nam w domu smakowało. Mam nadzieje, że Wy też dacie się skusić.

Składniki:
90 gram pesto
2 jajka
90 gram mąki
150 ml mleka (ja użyłem 2.0%)
olej do smażenia
kilka drobno pokrojonych suszonych pomidorów



Przygotowanie:
Pesto mieszamy z mąką, jajkami i mlekiem. Wszystko razem porządnie ubijamy trzepaczką lub w mikserze. Gdy składniki nam się już połączą na patelni rozgrzewamy olej. Placki smażymy dosłownie przez chwilę, aż się ładnie przyrumienią po obydwu stronach. Przed podaniem rozrzucamy na nich pokrojone suszone pomidory. Można je zawinąć przed podaniem.

Smacznego :)