piątek, 13 września 2013

Penne ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Makaron to moja wielka miłość. Mógłbym go jeść co dziennie. Jednak wtedy wyglądałbym jak jeszcze większy balonik, więc to przyjemność muszę sobie dozować. Tym razem postanowiłem przygotować wersję ze szpinakiem i suszonymi pomidorami. Wybrałem do tego makaron penne. Uwielbiam go i uważam, że jest to chyba najbardziej uniwersalny makaron. Nadaje się do sałatek, zapiekanek, dań z sosami ale również i do zupy się nada, jak się go pokroi po ugotowaniu. Jednym słowem mój ulubiony :) A jaki jest Wasz?

Składniki:
300 gram makaronu penne (u mnie Lubella)
200 gram szpinaku (u mnie mrożony)
4 ząbki czosnku
1 duża cebula
1 łyżeczka ziół prowansalskich
150 gram suszonych pomidorów w zalewie
szczypta soli
oliwa do smażenia

























Przygotowanie:
Szpinak należy rozmrozić. Na patelni rozgrzać kilka łyżek oliwy. W między czasie pokroić na drobną kosteczkę cebulkę i posiekać czosnek. Na patelnię najpierw wrzućmy cebulkę i lekko ją rumienimy. Gdy cebulka już nam się zrumieni dodajemy czosnek i smażymy razem jeszcze chwilkę. Na sam koniec wrzucamy szpinak, dodajemy zioła prowansalskie i szczyptę soli. Wszystko razem smażymy przez około 5 minut. Teraz dodajemy pokrojone w kostkę suszone pomidory i dusimy razem pod przykryciem przez 2-3 minuty. Po tym czasie nasz obiad jest gotowy.

Smacznego :)