wtorek, 1 października 2013

Zupa dyniowa

Do zupy dyniowej podchodziłem kilka razy. Zawsze coś mi w niej nie pasowało. Postanowiłem jednak zmierzyć się z tematem jeszcze raz. Powiedziałem sobie, że jeśli wyjdzie i da się ją zjeść bez problemu to podrzucę przepis na blogu. Poszedłem w prostotę. Nie jest to jakiś przekombinowany przepis. Im prościej tym smaczniej. Pomysł podsunęła mi moja koleżanka, która mówi, że stosuję go od lat i zawsze jest smacznie. Mam nadzieję, że Wam też zasmakuje :)


Składniki:
2 kg dyni
1 litr bulionu warzywnego
1 duża cebula
3 łyżki masła klarowanego
łyżeczka gałki muszkatołowej
łyżeczka suszonego imbiru
szczypta soli
szczypta pieprzu
1 szklanka mleka


Przygotowanie:
Dynie obieramy i kroimy w drobną kostkę. Cebule również siekamy na drobna kosteczkę. Rozpuszczamy masło na patelnii i szklimy na nim cebule. Gdy już nasza cebulka bedzie gotowa wrzucamy dynie. Smażymy razem około 8 minut. Przesmażoną dynię i cebulę wrzucamy do wcześniej przygotowanego bulionu warzywnego. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i gotujemy przez 20 minut. Po tym czasie blendujemy dynie i wlewamy szklanke mleka. Gotujemy przez 5 minut, dodając w między czasie gałkę muszkatołową i mielony imbir. Zupę podajemy z kleksem śmietany i grzankami.

Smacznego :)