wtorek, 8 października 2013

W Kulinarnej Akademii, czyli recenzja książki Marka Brzezińskiego

Zastanawialiście się kiedyś jak wygląda kurs sztuki kulinarnej w znanej na całym świecie Le Cordon Bleu? Jeśli tak, to już nie musicie dociekać i wypytywać. Na to pytanie świetnie odpowie Wam książką Marka Brzezińskiego "Kulisy Kulinarnej Akademii". Ja się w tej książce po prostu zakochałem.

Autor po tym jak stracił pracę w jednej z francuskich stacji radiowych rozpoczyna kurs w tej sławnej na cały świat szkole. Krok po kroku przedstawia nam jak wygląda nauka w tym miejscu. Wierzcie mi, że musztra wojskowa przy tym co się tam dzieje jest niczym.

To co zachwyca w książce to też język jakim jest ona napisana. Wspaniałe opisy jedzenia można porównać do poezji. Może ten krótki fragment Was przekona. "Ta kacza noga to mięsko tak łatwo odchodzące od kości, mięciusieńkie, w chrupiącej skórce, tak pieści podniebienie, tak głaszcze nasze kubeczki, ma taką paletę smaków, jakby krople farby spadały z pędzla impresjonistów." Aż chce się wejść w świat bohater i spróbować tych wszystkich smakołyków. Nie brakuje w tej książce również przepisów. Autor zdradza nam co ciekawsze receptury.

Wszystko okraszone dobrym humorem i w cieniu pięknego Paryża. To pozycja obowiązkowa dla każdego kto marzy o poznaniu smaków kuchnii francuskiej. Lekka i przyjemna lektura. W sam raz na jesienne wieczory. Polecam :)