środa, 9 października 2013

Cukiniowo - ziemniaczane placuszki

Zachciało mi się ostatnio placków ziemniaczanych. Jednak nie może być za łatwo. Zawsze muszę sobie jakoś utrudnić życie. W kuchnia leżała akurat żółta i zielona cukinia. Chwyciłem za nią i stwierdziłem, że dodam ją do moich placuszków. Sam do końca nie wiedziałem co z tego wyjdzie. Jednak zabawa smakiem jest tym co uwielbiam. Tak jak pomyślałem, tak też zrobiłem. Zabrałem się do roboty i o to co mi wyszło.

Składniki:
5 średniej wielkości ziemniaków
1 zielona cukinia
1 żółta cukinia
1 duża cebula
1 ząbek czosnku
sól
pieprz
olej do smażenia


Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce i odsączamy z nadmiaru wody. Cukinię myjemy i również ścieramy na tarce. Solimy ją i odstawiamy na bok na około 10 minut. Po tym czasie porządnie odsączamy. Masę z cukinii dorzucamy do startych ziemniaków. 
W między czasie kroimy na drobną kosteczkę cebulę oraz czosnek. Wrzucamy je do masy z ziemniaków i cukinii. Wszystko doprawiamy solą i pieprzem. Jeśli masa jest za rzadka można dodać odrobinę mąki ziemniaczanej. 
Teraz wystarczy już tylko smażyć na oleju placuszki na piękny złoty kolor.

Smacznego :)