piątek, 18 października 2013

Roladki z bakłażana z serkiem w sosie pomidorowym

Bakłażan to cudowne warzywo. Można go jeść na słodko jak i na słono. Ważne żeby sięgać po niego jak najczęściej. Jest bogaty w wiele witamin i minerałów. Dzięki fajnej plastyczności tego warzywa można z niego zrobić kotlety, placuszki czy też właśnie roladki. Ja często wykorzystuje go w kuchni. Tym razem postanowiłem dodać do niego również serek. Z racji tego, że sos miał być pomidorowy pokombinowałem i wykorzystałem do nadzienia serek Almette z pomidorami dojrzewającymi w słońcu. Musze Wam powiedzieć, że nadał on potrawie fajny delikatny smak i sprawił. Polecam Wam to danie.


Składniki:
1 duży bakłażan
1 duża cebula
1 opakowanie serka Almette z pomidorami dojrzewającymi w słońcu
1 opakowanie przecieru pomidorowego
łyżka bazylii
łyżka oregano
łyżka cukru
szczypta soli
szczypta białego pieprzu
olej do smażenia


Przygotowanie:
Bakłażana myjemy i kroimy wzdłuż na plastry o grubości 1,5 cm. Solimy je i wrzucamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju. Podsmażamy je z obu stron przez około 2 minuty. Następnie odstawiamy aby przestygły. Gdy już będą zimne, smarujemy je po jednej stronie serkiem Almette i zawijamy w roladki. Warto wbić na środek wykałaczkę na czas pieczenia. Gotowe roladki układamy w naczyniu żaroodpornym.
Teraz trzeba przygotować sos. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i podsmażamy na nim cebulkę. Gdy już sie zarumieni wlewamy koncentrat pomidorowy i mieszamy wszystko razem. Dodajemy oregano, bazylię oraz łyżkę cukru. Dodajemy szczyptę soli i wszystko razem mieszamy. Gotujemy około 2-3 minut i przelewamy do naczynia żaroodpornego, zalewając sosem roladki z bakłażana. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni.

Smacznego :)