poniedziałek, 21 października 2013

Zupa krem z rzepy

Od mojej koleżanki z bloga "Kuchnia Marlenity" otrzymałem ostatnio trochę rzepy z jej przydomowego ogrodu. Hmmm, pierwszy raz miałem do czynienia z tym warzywem. Jedyny sposób jego spożywania jaki przyszedł mi do głowy to po prostu na surowo jak jabłko. Jednak zacząłem pyta znajomych i okazało się, że jest świetny przepis na tradycyjną zupę z rzepy. Przepis pochodzi z Irlandii. Przekazał mi go kolega, który mieszka tam już 8 lat. Jego rekomendacja była dla mnie bardzo ciekawa. Zastanawiałem się jak będzie smakowała taka zupa. Powiem Wam, że miło się zaskoczyłem. Jest kremowa, intensywna w smaku i naprawdę mocno rozgrzewająca, Marlenko dziękuję Ci za ten podarunek. Dzięki Tobie odkryłem zupełnie nowy smak. :)


Składniki:
3 duże białe rzepy
1 duża cebula
600 ml mleka
50 gram masła
1 litr bulionu warzywnego
6 ząbków czosnku
2 łyżki mąki
1 łyżeczka cukru
1 łyżka soli morskiej
sól i pieprz do smaku
szczypta gałki muszkatołowej


Przygotowanie:
Rzepę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Cebulę również szatkujemy na drobniutką kosteczkę. Na dnie garnka roztapiamy masło i wrzucamy cebulę wraz z rzepą. Dusimy pod przykryciem przez około 20 minut. Co jakiś czas mieszamy w garnku, żeby nam się nie przypaliło.
Po 20 minutach rzepę wraz z cebulą zalewamy ciepłym, wcześniej przygotowanym bulionem warzywnym. Gotujemy około 30 minut. W czasie gdy zupa nam się gotuje ucieramy czosnek z solą morską. A w szklance łączymy 2 łyżki mąki z odrobiną mleka. Po 30 minutach wrzucamy utarty czosnek, zaciągamy zupę mlekiem z mąką i dodajemy resztę mleka. Solimy i pieprzymy do smaku oraz dodajemy gałkę muszkatołową. Gotujemy jeszcze przez 10 minut. Teraz wystarczy zblendować zupę. Podajemy z odrobiną natki pietruszki na wierzchu.

Smacznego :)