wtorek, 22 października 2013

Przypomnienie o konkursie "Makaronowe Inspiracje Lubelli"

Kochani przypominam Wam o trwającym jeszcze przez tydzień konkursie "Makaronowe Inspiracje Lubelli". Nagroda główna to robot kuchenny od marki Kenwood. Dodatkowo 5 osób nagrodzonych zostanie bonami do sklepu home&you, a kolejne 5 torbami produktowymi od marki Lubella.


A wszelkie zasady zabawy poznacie klikając o tutaj.

A zasady przeczytacie na poniższej grafice :)



Różowe ciasteczka herbaciane

Drobne przyjemności pomagają nam odprężyć po stresującym dniu w pracy. Moja dzisiejsza propozycja to właśnie taka drobna przyjemność. W sam raz do kubka herbaty i dobrej książki. Różowy kolor dodatkowo sprawia, że można się do tych ciasteczek uśmiechnąć. U mnie w domu zrobiły furorę. Polecam Wam je bardzo. A do stworzenia tych ciasteczek zainspirowała mnie Magda z bloga "Piernikowa Chata".

Składniki:
3,5 szklanki mąki pszennej
1 szklanka esencji z aromatyzowanej herbaty porzeczkowej ( ja zaparzyłem ją z 3 torebek herbaty Tekkanne Black Currant)
200 gram margaryny
1 szklanka cukru
1 łyżka barwnika spożywczego fioletowego
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
mąka do podsypywania


Przygotowanie:
Herbatę zaparzamy i dostawiamy do wystygnięcia. Mąkę wsypujemy do miski razem z cukrem i proszkiem do pieczenia. Margarynę kroimy na małe kwadraciki i wrzucamy do mąki. Teraz należy porządnie wyrobić ciasto. Powinna nam powstać taka drobna kruszonka. Do przygotowanego ciasta wbijamy jajko i wlewamy herbatę oraz dodajemy barwnik. Na nowo wyrabiamy ciasto. Jeśli jest bardzo klejące podsypmy mąką aż porządnie się zagniecie. Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na godzinę. Po tym czasie należy ciasto podzielić na dwie części i każdą porządnie rozwałkować na grubość około pół centymetra. Wykrawamy nasz ulubiony kształt i układamy na blasze. Wkładamy do rozgrzanego do 18 stopni piekarnika i pieczemy około 15 - 20 minut, w zależności od piekarnika.

Smacznego :)