czwartek, 24 października 2013

Kotlety z cieciorki i soczewicy

Połączenia roślin strączkowych to ostatnio moja specjalność. Bawię się smakami i łącze je ze sobą. Odkrywam dzięki temu nowe nieznane mi lądy kulinarne. Tym razem skusiłem się na en eksperyment dzięki firmie Bonduelle, która zgodziła się podesłać mi parę produktów na małe kameralne spotkanie blogerów u mnie w domu. Kotlety powstały właśnie w czasie tego naszego wspólnego gotowania. Pomysł wpadł nagle i wyszedł smacznie. No tak mi się przynajmniej wydaje. nikt nie umarł i wszyscy raczej się uśmiechali niż krzywili jedząc te małe kotleciki. :)

Składniki:
1 puszka cieciorki Bonduelle "Gotowane na parze"
1 puszka soczewicy Bonduelle "Gotowane na parze"
połowa pęczka natki pietruszki
łyżka suszonego cząbru
świeżo mielona sól morska
pieprz biały
2 jajka
3 łyżki bułki tartej
Do panierowania:
2 jajka
bułka tarta



Przygotowanie:
Soczewicę i cieciorkę odsączamy i blendujemy na jednolita masę. Natkę pietruszki drobno siekamy i dodajemy do masy z cieciorki i soczewicy. Solimy do smaku świeżo zmieloną solą morską i pieprzem białym. Wbijamy jajka, dodajemy bułkę tarta i suszony cząber. Teraz musimy porządnie wyrobić masę i uformować kotleciki. Gotowe obtaczamy w jajku i bułce tartej. Smażmy na rumiany kolor na oleju. 

Smacznego :)