środa, 30 października 2013

Zapiekanka z bakłażanem i kaszą gryczaną

Jesień to czas kiedy w moim domu dominują kasze. Ten składnik dań idealnie syci, jest zdrowy i naprawdę smaczny. Postanowiłem więc przygotować zapiekankę z użyciem kaszy gryczanej. Otworzyłem lodówkę i spojrzałem co tam w niej jest. Mój wzrok zatrzymał się na bakłażanie, papryce i serze. Dobór składników był już dla mnie jasny. Pomyślałem chwilę i już wiedziałem jaki chcę osiągnąć efekt. Byłem bardzo szczęśliwy bo udało mi się o osiągnąć w pełni. Domownikom smakowało, mam nadzieję, że zasmakuje też i Wam.



Składniki:
2 średniej wielkości bakłażany
200 gram kaszy gryczanej (u mnie 2 torebki kaszy gryczanej od Lubelli)
200 gram startego parmezanu
1 duża cebula
1 duża czerwona papryka
1 duża żółta papryka
sól morska
pieprz biały
świeży tymianek
olej do smażenia


Przygotowanie:
Bakłażany dokładnie myjemy, kroimy na talarki o grubości do 2 cm. Następnie każdy talarek dokładnie solimy po obu stronach solą morską. Kaszę gryczaną gotujemy według wskazówek na opakowaniu producenta. Cebulę kroimy na drobną kostkę i podsmażamy ją na oleju. Gdy cebula nam się smażymy myjemy papryki i również kroimy je na kosteczkę. Dodajemy do cebuli i przesmażamy wszystko razem około 5 minut. W między czasie solimy i pieprzymy do smaku. Teraz dodajemy na patelnię ugotowaną kaszę i smażymy wszystko jeszcze przez 2 minuty. Naczynie do zapiekania smarujemy olejem i na dno układamy pierwszą warstwę bakłażanów. Każdy posypujemy odrobiną pieprzu i świeżego tymianku. Przysypujemy bakłażany połową startego parmezanu. Na bakłażany wykładamy przesmażoną masę z kaszy, cebuli i papryki. Dokładnie rozprowadzamy i przykrywamy kolejną warstwą bakłażanowych talarków posypanych pieprzem i tymiankiem. Na koniec posypujemy wszystko pozostałą ilością parmezanu. Pieczemy w 180 stopniach przez około 35 minut.

Smacznego :)