środa, 4 grudnia 2013

Zupa marchewkowa

Zima zawsze kojarzy mi się z zupami. Ważne żeby były rozgrzewające i smaczne. Moja dzisiejsza propozycja taka jest. A to głównie za sprawą obecności w niej imbiru i curry. Te dwa składniki sprawiły, że zupa naprawdę fajnie rozgrzewa i jest idealna na przykład na zimowy wieczór. Ja uwielbiam wrócić z pracy, zjeść sobie tą zupkę a potem usiąść z filiżanką herbaty i dobrą książką. Takie właśnie są zimowe wieczory w moim domu. Bo jak wiecie czytać uwielbiam.

Składniki:
400 gram marchewki
2 cebule
1 litr bulionu warzywnego
1,5 łyżki curry
1 łyżka imbiru
3 łyżki śmietany 18%
sól
pieprz
olej do smażenia


Przygotowanie:
Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na oleju. Gdy będzie już pięknie szklista dodajemy do niej marchewkę oraz szklankę wody. Dusimy razem około 6 minut. Po tym czasie przerzucamy podduszone składniki do wcześnie przygotowanego bulionu warzywnego. Dodajemy curry, imbir oraz solimy i pieprzy do smaku. Wszystko razem gotujemy około 25 minut. Po tym czasie blendujemy wszystko i dodajemy 3 łyżki śmietany 18%. Mieszamy i możemy podawać. Dobrze smakuje z grzankami.

Smacznego :)