poniedziałek, 9 grudnia 2013

Sos z suszonych grzybów

Wczoraj prezentowałem Wam przepis na pulpety warzywne. Tak jak Wam pisałem idealnie będą smakowały z sosem grzybowym. Specjalnie nie podałem Wam w tamtym przepisie jak zrobić. Dzisiaj zdradzę jednak jego tajemnicę. Przepis pochodzi z książki z 1982 roku zatytuowanej "Potrawy z mąki i kaszy". Mam nadzieję, że zasmakuje Wam tak samo jak mi i moim domownikom.

Składniki:
około 30 dag suszonych grzybów
2 cebule
200 ml śmietany 18%
1 łyżka masła
sól
pieprz
rozmaryn

Przygotowanie:
Grzyby należy zalać gorącą wodą i odstawić na około 3 godziny. Gdy już się namoczą stawiamy je na gazie i gotujemy przez jakieś 15 minut. Następnie odcedzamy grzyby. Wywar zostawiamy, przyda nam się jeszcze. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Gdy nam się zeszkli podlewamy ją połową szklanki wody i dusimy około 15 minut. Po tym czasie dodajemy wcześnie poszatkowane grzyby, sól i pieprz do smaku oraz łyżeczkę suszonego rozmarynu. Do wszystkiego dolewamy wywar z grzybów i gotujemy przez 10 minut. Po tym czasie dodajemy śmietanę i porządnie mieszamy. Gotujemy jeszcze przez 5 minut. Jeśli sos będzie za rzadki redukujemy go jeszcze chwilkę.

Smacznego :)