sobota, 14 grudnia 2013

Zupa krem z zielonego groszku

Nie przepadam za groszkiem. Jednak wiem, że jest on zdrowy i powinien częściej gościć w mojej diecie. Postanowiłem, że jakoś przełamie moją niechęć i jednak coś z niego przygotuję. Długo myślałem o tym co to ma być. W końcu stanęło na zupie. Poszperałem trochę w swoich zapiskach i znalazłem jeden przepis. Oczywiście zmodyfikowałem go do swoich smaków i gustów. Mam nadzieję, że i Wam zasmakuje. :)

Składniki:
450 gram zielonego groszku (u mnie mrożony)
1 litr bulionu warzywnego
łyżka soli morskiej ziołowej Kamis
pół łyżki pieprzu ziołowego
sok z połowy cytryny
łyżka suszonego cząbru
łyżka suszonego lubczyku
łyżka octu winnego Kamis
120 gram masła
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
3 łyżki śmietany 18%
100 gram startej Mozarelli


Przygotowanie:
Cebulę kroimy w pióra. Czosnek kroimy w drobną kosteczkę. W garnku rozpuszczamy masło i dodajemy cebulę i czosnek. Dusimy pod przykryciem przez 5 minut. Po tym czasie do garnka wrzucamy mrożony gorszek i dolewamy wcześniej przygotowany bulion. Dodajemy łyżkę ziołowej soli morskiej, pół łyżki pieprzu ziołowego, sok z połowy cytryny, łyżkę suszonego cząbru, łyżkę suszonego lubczyku oraz ocet winny. Gotujemy wszystko razem około 20 minut. Kiedy groszek będzie miękki blendujemy zupę na krem. Dodajemy śmietanę, mieszamy i gotujemy przez 5 minut. Jeśli będzie mało słona lub pieprzna możecie doprawić do smaku.
Podajemy z serem mozarella.

Smacznego :)