piątek, 27 grudnia 2013

Perogi z kaszą gryczaną

Zachciało mi się ostatnio pierogów. Spojrzałem co mam już na blogu i postanowiłem przygotować takie z kaszą gryczaną. Mogą one być też fajnym zastępstwem dla świątecznych pierogów z kapusta i grzybami. Z przepisu jaki Wam dzisiaj zaprezentuję wyszło około 40 pierogów. Rozeszły się w ciągu kilku godzin. Co znaczy, że były smaczne. To chyba najlepszy komplement dla mnie jak to co przygotowuję tak szybko znika. Sprawdźcie jak będzie w Waszych domach.

Składniki:
Na ciasto:
500 gram mąki pszennej Lubella do pierogów
200 ml ciepłej wody
1 jajko

Na farsz:
1 duża cebula
300 gram tłustego sera białego
300 gram ugotowanej na sypko kaszy gryczanej
1 łyżeczka majeranku
1 łyżka oliwy z oliwek
sól i pieprz do smaku


Przygotowanie:
Ciasto:
Mąkę przesiewamy na stolnicę. Robimy w niej wglębienie i wlewamy wodę oraz wbijamy jajko. Szybko zagniatamy ciasto. Trzeba trochę siły żeby dobrze połączyć wszystkie skłądniki. Jeśli jest za kleiste warto mieć pod ręką trochę mąki do podsypywania. Gotowe ciasto odkłądamy na bok i przykrywamy ściereczką. Powinno poleżeć tak z 10 minut.

Farsz:
Ugotowaną na sypko kasze gryczaną przesypujemy do miski i dodajemy rozdrobniony widelcem ser biały. W między czasie na oleju podsmażamy na złocisty kolor posiekaną w kosteczkę cebulę. Studzimy i dodajemy do miski z kaszą i serem. Wsypujemy majeranke i dolewamy oliwę z oliwek. Wyrabiamy ręką na jednolitą masę.

Ciasto wałkujemy na stolnicy i wykrwamy kułeczka szklanką lub kieliszkiem. Nakłądamy farsz na środek kułeczek i zlepiamy przeciwległe rogi. Gotowe pierogi gotujemy w osolonej wodzie  odrobiną oliwy. Gotoujemy do ich wypłynięcia na powierzchnię.

Smacznego :)