wtorek, 28 stycznia 2014

Szynka nadziewana pesto

Dawno nie było u mnie na blogu mięsa. Naszła mnie więc na nie ochota. Pojechałem więc do moich rodziców i zapytałem mamę czy nie ma jakiegoś kawałka mięsa. Mama zawsze coś tam chomikuje w zamrażarce. Mogłem być pewny, że coś tam mam bo przecież na święta brali, jak to się mówi świniak od chłopa. Miałem więc też pewność, że mięso jest ekologiczne. No a to modne ostatnio, więc cóż jestem modny. Jak zawsze mama nie zawiodła. Miała piękny kawałek szyneczki. Zabrałem ją więc do domu i zacząłem kombinować. Mój wzrok przyciągnął krzaczek z bazylią, a w głowie zaświtał pomysł na szynkę nadziewaną pesto. Jak pomyślałem, tak zrobiłem. A o to i efekty :)

Składniki:
1 kg ładnej szynki
sól morska
pieprz biały
majeranek
oliwa z oliwek
dorodny krzaczek bazylii
orzeszki piniowe
ziarna jałowca
5 ząbków czosnku
2 łyżki tartego parmezanu


Przygotowanie:
Szynkę porządnie umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Na dłoniach rozlać trochę oliwy z oliwek i porządnie nasmarować nią szynkę. Posypać z każdej strony sola morską, białym pieprzem i majerankiem. Włożyć do miski, przykryć folią i wstawić do lodówki na około 4 godziny.

W między czasie możemy przygotować pesto. Z krzaczka zrywamy listki bazylii i myjemy je porządnie. Po osuszeniu wkładamy je do miski, zalewamy 3 łyżkami oliwy z oliwek, dodajemy łyżkę orzeszków piniowych i dodajemy 2 łyżki startego parmezanu. Wszystko razem porządnie blendujemy. Jeśli macie wrażenie że masa jest zbyt zwarta możecie dodać więcej oliwy.

Po wyjęciu szynki z lodówki, robimy w niej nożem kieszonki. Końcówką noża przebijamy lekko szynkę i do środka wkładamy ząbki czosnku i 6 ziaren jałowca. W sumie musimy zrobić takich kieszonek 11. Teraz wystarczy zrobić dwa wcięcia wzdłuż szynki. Musimy uważać żeby nie przekroić szynki. Tak powstałe nacięcia wypełniamy przygotowanym wcześniej pesto. Teraz wystarczy związać porządnie szynkę sznurkiem. Polecam robić to nad miską, pesto na pewno będzie wyciekać. Można nim oczywiście wysmarować szynkę lekko na zewnątrz.

Czas na pieczenie. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Dno naczynia żaroodpornego smarujemy oliwa i układamy na nie szynkę. Wstawiamy do piekarnika. 1 kg szynki powinien piec się około 60 - 70 minut. Szynkę w trakcie pieczenia warto przekręcać. Jeśli widzimy, że się zbytnio przypala to warto podlać ją odrobiną wody.

Smacznego :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz