wtorek, 11 lutego 2014

Pieczeń rzymska z jajkiem

Zawsze bardzo podobały mi się potrawy mięsne, które w środku miały zatopione jajko. Pomysł ten chodził za mną już od dłuższego czasu. Szukałem jakoś pomysłu na przygotowanie takiego dania i w końcu mnie olśniło. Czas przygotować pieczeń rzymską z jajkiem. Przepis dostałem od przyjaciółki, która to znowu otrzymała go od swojej babci. Takie przepisy zawsze są najlepsze bo wiadomo, że sprawdzone i wykorzystywane przez pokolenie, które wiele robiło samemu. No to zapraszam na pyszne danie :)

Składniki:
500 gram mięsa mielonego z indyka
2 średnie cebule
4 żabki czosnku
3 jajka ugotowane na twardo
2 surowe jajka
1 kajzerka namoczona w mleku
4 łyżki bułki tartej
1 łyżka suszonego majeranku
1 łyżka pokrojonej drobniutko natki pietruszki
1 łyżka suszonej słodkiej papryki
1 łyżka suszonego cząbru
1 łyżka gałki muszkatołowej
1 łyżka mielonej gorczycy
1 łyżka suszonego oregano
1 łyżeczka soli morskiej
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
olej rzepakowy do smażenia


Przygotowanie:
2 jajka gotujemy na twardo. Kajzerkę namaczmy w mleku, gdy już nasiaknię, odciskamy i wkładamy do miski. Dodajemy mięso mielone z indyka. Na patelni rozgrzewamy olej i szklimy na nim posiekaną w drobną kosteczkę cebulę. Czosnek kroimy drobniutko i dodajemy do mięsa mielonego i bułki. Po usmażeniu cebuli studzimy ją i również przekładamy do miski z resztą składników. Wbijamy do nich dwa jajka i dodajemy majeranek, natkę pietruszki, suszoną słodką paprykę, cząber, gałkę muszkatołową, oregano oraz sól i pieprz. Zaczynamy wyrabiać masę. Stopniowo podczas wyrabiania dodajemy bułkę tartą. Wyrabiamy masę do momentu aż będzie jednolita i zwarta.

Standardową formę keksówkę smarujemy olejem i wysypujemy bułką tartą. Na dnie rozkładamy pierwszą warstwę masy mięsnej. Układamy na niej 3 ugotowane na twardo jajka. Teraz reszta masy przykrywamy jajka, tak żeby żadne z nich nie wystawało spod mięsa. Górę smarujemy odrobiną oleju.

Pieczemy około 50 - 55 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku.

Smacznego :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz