środa, 19 lutego 2014

Sos balsamiczny

Przygotowanie sosu balsamicznego samemu w domu jest naprawdę proste. Ja się w nim zakochałem odkąd zakupiłęm sobie jedną buteleczkę będąc na wycieczce po Toskanii. Jednak tamten zapas bardzo szybko mi się skońćzył, więc musiałem zrobić go sam. Nadaje się zarówno do owoców, jak i mięs. Idealnie sprawdzi się z pomidorami. To do czego go wykorzystacie zalezy tylko od Waszej wyobraźni. Spróbujcie :)

Składniki:
szklanka brązowego cukru
szklanka octu balsamicznego


Przygotowanie:
Wsypujemy cukier na rozgrzana patelnie. Bardzo ważne jest aby go równomiernie rozprowadzić. Nie mieszamy go, tylko czekamy aż zamieni się w płynny karmel. W tym momencie dolewamy do niego ocet balsamiczny i mieszamy aż zgęstnieje. Pamiętajcie żeby nie odparować sosu za bardzo. Jeśli tak się stanie otrzymamy po prostu twardą masę.

Teraz wystarczy przelać sos do pzygotowanego naczynia. Patelnię wstawiamy od razu do wody. W przeciwnym razie nie uda nam się jej już domyć.

Smacznego :)



1 komentarz:

  1. zamiast cukru polecam miód :) nie ma ryzyka stwardnienia a smak tak samo intensywny. .. pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń