poniedziałek, 17 marca 2014

Ciasto kruche wytrawne

Przygotowuję wpisy z przepisami a czasem zapominam o tym, że składają się one z kilku skłądników. Niekiedy są one skadową na przykłąd dwóch przepisów. Tak jest na przykład przy okazji przepisów na tarty. Postanowiłem więc, że raz na jakiś czas będę robił wpisy z przepisami podstawowymi. Myślę, że w każdej kuchni przyda się taki basic, po któtry zawsze będzie można sięgnąć. Dzisiaj mam Wam do zaprezentowania przepis na ciasto kruche wytrawne. Idealnie będzie się ono nadawało do wszelkiego rodzaju tart czy babeczek z nadzieniem na słono. Przygotowuje się je bardzo łatwo bo jedyne składniki to woda, mąka, masło i sól. No to zapraszam po przepis.

Składniki:
250 gram mąki pszennej
100 gram zimnego masła
3 łyżki wody
pół łyżeczki soli


Przygotowanie:
Mąkę wsypujemy do miski i wsypujemy pół łyżczeki soli. Masło kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy je do mąki. Dodajemy wodę i rękami lub specjalną siekaczką wyrabiamy ciasto. Musicie włożyć w to trochę siły. Ciasto powinniście wyrobić na gładką jednolitą masę. Gdy już takie będzie formujemy z niego kulkę i owijamy folią do żywności. Tak przygotowane wkłądamy do lodówki na około godzinę.

Po tym czasie wyjmujemy je z lodówki, rozwałkowujemy i układamy w formie do tarty. Dno dziurkujemy widelcem i wstawiamy do nagrzanego do 180 -200 stopni piekranika na około 10-15 minut. Temperatura zalezy od tego jak piecze Wasz piekarnik.

Po około 15 minutach możemy wyjąć ciasto i dodać do niego swoje ulubione dodatki, po czym wstawić je do piekarnika i upiec pyszne i smakowite babeczki lub tarty.

Ciasto z przepisu wystarczy na formę o maksymalnej wielkości 30 cm.

Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz