czwartek, 27 marca 2014

Polędwiczka wieprzowa w musztardzie

Polędwica to dla wielu moich znajomych pomysł na wykwintny obiad lub kolację. Ja osobiście uważam, że można ją robić nawet raz na tydzień i kroić sobie na kanapki na przykłąd do pracy. Idealnie będzie się nadawał też na obiad. Wystarczy tylko trochę grubiej ją pokroić i polać odrobiną sosu. W mojej dzisiejszej propozycji znajdziecie też przepis na pyszny sos musztardowy, który idealnie uzupełni danie. Ta potrawa będzie fajnym daniem głównym, na spotkanie z przyjaciółmi lub rodzinną kolację. Jeśli więc chcecie zrobić wrażenie to będzie mi miło jeśli skorzystacie z tego przepisu.


Składniki:
1 polędwiczka wieprzowa
1 łyżka masła
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka miodu
4 łyżki musztardy Dijon (ja użyłem Kamis)
2 ząbki czosnku
sól morska
pieprz biały
papryka słodka
1 szklanka bulionu warzywnego

Sos musztardowy:
200 ml śmietany 30%
3 łyżki musztardy miodowej (miałęm od Kamis)
szczypta soli morskiej
1 łyżeczka lubczyku suszonego
1 łyżeczka koperku suszonego

 

Przygotowanie:
Polędwicę należy porządnie umyć i oczyści ze wszystkich ścięgien i tłuszczu. Polędwicę smarujemy z każdej strony masłem. Następnie porządnie natrzeć ją solą morską, pieprzem białym i słodką papryką. Powinno Wam do tego celu wystarczy po jednej łyżece, każdego z dodatków.

W oddzielnej miseczce porządnie wymieszajcie 4 łyżki musztardy z jedną łyżką miodu i startymi na drobnej tarce dwoma ząbkami czosnku. Przygotowaną masą porządnie wysmarujcie polędwicę z każdej strony.

Tak przygotowane mięso włożcie do wsmarowanego oliwą naczynia żaroodpornego i podlejcie połową z 1 szklanki bulionu warzywnego. Drugą połowę odstawiamy i po 15 minutach pieczenia sprawdzamy czy nie wyparowała poprzednia partia. Jeśli jest za mało bulionu w naczyniu, dolewamy drugą połowę. Wstawcie do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 20 - 30 minut. Czas pieczenia zalezy od wielkości polędwicy. 30 minut pieczemy poledwicę o wadze 500 gram. Mniejsze możecie piec 20 - 25 minut. Po tym czasie należy mięso wyjąć i włożyć do przygotowanej wcześniej folii aluminiowej. Szczelnie zamknąć i pozwolić poleżeć mu, tak zapakowanemu, około 15 - 20 minut.

Sos musztardowy:
Śmietankę wlać do miski i dodać musztardę, sól morską, lubczyk i koperek. Wszystko razem porządnie zmiksować na lekką puszystą masę. Odstawić do lodówki na około 2h.

Polędwicę podawać pokrojoną w grube plastry i polaną sosem musztardowym.

Smacznego :)

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz