poniedziałek, 24 marca 2014

Smażona pierś kaczki z sosem malinowym

No i nadszedł czas żeby zmieżyć się na blogu z kaczą piersią. To będzie mój debiut, więc mam nadzieję, że przypadnie Wam on do gustu. Długo się nosiłem, zastanawiałem co zrobić żeby fajnie to wyglądało i super smakowało. Padło na sos malinowy do mięs. Może dla niektórych z Was to połączenie wyda się trochę dziwne, jednak wierzcie mi smakuje obłędnie. Warto wykorzystać ten przepis na przykład na spotkanie z przyjaciółmi. Smak jest jedyny w swoim rodzaju, a wykonanie danie dość proste. Jednak sama kompozycja może bardzo pozytywnie zaskoczyć Waszych gości. No to do garów kochani.


Składniki:
1 średniej wielkości pierś z kaczki
sól czosnkowa
pieprz biały
słodka suszona papryka

Sos malinowy:
100 gram malin (poza sezonem polecam mrożone)
łyżka octu balsamicznego
1 łyżeczka suszonej mięty
pół łyżeczki pieprzu Cayenne
łyżka miodu


Przygotowanie:
Pierś z kaczki należy umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Skórę kaczki nacinamy do samego mięsa, tak żeby nie naruszyć mięsa. Następnie delikatnie osolić i popiprzyć mięso z obydwu stron. Na samym końcu w skórę kaczki wcieramy około pół łyżeczki słodkiej suszonej papryki.

Tak przygotowaną kaczkę wkładamy skórą do dołu na patelnię. Nie potrzebujemy tłuszczu gdyż naturalnie wytopi on nam się z kaczki. Smażymy ją na jednej stronie około 6 minut, po czym przekręcamy na druga i również smażymy około 6 minut. Ten czas pozowli nam cieszyć się soczystą i wysmażoną kaczką. Po uśmażeniu odkładamy mięso na kilka minut żeby odpoczęło.

Sos malinowy:
Do miski wkładamy maliny i porządnie je blendujemy. Dodajemy ocet balsamiczny, miód, suszoną miętę oraz pieprz cayenne. Teraz wszystko jeszcze raz blendujemy. Odstawiamy na około pół godziny do lodówki.

Kaczkę kroimy na drobne paseczki i polewamy sosem malinowym. Do dekoracji możemy użyć odrobiny rukoli.

Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz