piątek, 28 marca 2014

Sos malinowy do mięs

Rzadko zdarza mi się przygotowywać sosy. Aczkolwiek coraz mocniej zastanawiam się nad tym czy nie umieszczać ich więcej na blogu. Dostaję od Was wiele zapytań dotyczących tego jak będzie najlepszy sos do przygotowywanych przez Was dań. Stąd też coraz mocniej noszę się z tym, żeby raz na jakiś czas podzielić się z Wami moimi pomysłami na sosy do różnych potraw. Dzisiejszy będzie się nadawał do mięs czerwonych. U mnie świetnie się sprawdził do przygotowywanej i opublikowanej ostatnio na blogu piersi kaczej. Jednak spokojnie możecie go użyć też i do wołowiny. Nadaje potrawą naprawdę ciekawy smak i wydobywa z nich ten niepowtarzalny aromat. Sos ten będzie się też nadawał na przykład do sałatek. Mamy wiosnę, więc idealnie uzupełni on nie jeden talerz z sałatką. Wypróbujcie bo naprawdę smakuje wybornie.


Składniki:
100 gram malin (poza sezonem polecam mrożone)
łyżka octu balsamicznego
1 łyżeczka suszonej mięty
pół łyżeczki pieprzu Cayenne
łyżka miodu


Przygotowanie:
Do miski wkładamy maliny i porządnie je blendujemy. Dodajemy ocet balsamiczny, miód, suszoną miętę oraz pieprz cayenne. Teraz wszystko jeszcze raz blendujemy. Odstawiamy na około pół godziny do lodówki.

Smacznego :)

2 komentarze:

  1. Piersi kaczki zwykle podaję z sosem z czerwonej porzeczki i wina, ale taki malinowy sos wydaje mi się niezwykle kuszący. Chyba go wypróbuję następnym razem, bo u mnie wszyscy kochają maliny.

    OdpowiedzUsuń