poniedziałek, 31 marca 2014

Sos musztardowy

Musztardę uwielbiam w każdej postaci. Bardzo cieszy mnie, że na rynku jest tyle jej wersji, bo daje to możliwość naprawdę ciekawych eksperymentów kulinarnych. Do przygotowania dzisiejszego sosu wykorzystałem musztardę miodową. Jest ona delikatniejsza w smaku i sos przygotowany z jej użyciem będzie idealnym uzupełnieniem do różnego rodzaju mięs. Idealnie sprawdzi się do kurczaka, indyka czy też polędwicy wieprzowej. Nada on im, bardzo ciekawy smak i wydobędzie z mięsa to co najlepsze. Spróbujcie go przygotować, na pewno się nie zawiedziecie.


Składniki:
200 ml śmietany 30%
3 łyżki musztardy miodowej (miałęm od Kamis)
szczypta soli morskiej
szczypta pieprzu ziołowego
1 łyżeczka lubczyku suszonego
1 łyżeczka koperku suszonego


Przygotowanie:
Śmietankę wlać do miski i dodać musztardę, sól morską, pieprz ziołowy, lubczyk i koperek. Wszystko razem porządnie zmiksować na lekką puszystą masę. Odstawić do lodówki na około 2h.

Smacznego :)

1 komentarz:

  1. wydaje mi się, ze lepsza jest Develey miodowa :) bardziej czuć tą słodycz

    OdpowiedzUsuń