niedziela, 13 kwietnia 2014

Babeczki kokosowe pełnoziarniste

Mąka pełnoziarnista jest naprawdę zdrowa, a wypieki przygotowane z jej udziałem smakują naprawdę bardzo dobrze. Polecam Wam używać jej w Waszych kuchniach bo na pewno przysłuży się ona Waszemu lepszemu trawieniu. Słodkości przygotowane z jej użyciem, też na pewno uspokoją sumienie nie jednego odchudzającego się osobnika. Babeczki, które dzisiaj Wam chcę zaprezenować, na pewno zasmakują nawet najbardziej wybrednym. Można je przygotowac dość szybko i zamrozić na odwiedziny gości. 

Składniki:
2 szklanki mąki
3 łyżki mleka kokosowego gęstego
1 szklanka cukru trzcinowego
1 szklanka wiórek kokosowych
2 jajka
3/4 szklanki mleka
3/4 szklanki oleju
3 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

Przygotowanie:
Jajka miksujemy z cukrem trzcinowym na jedolitą gładką masę. Gdy masa będzie już gotowa dodajemy mąkę, mleko kokosowe, wiórki kokosowe, szczyptę soli, proszek do pieczenia oraz olej i mleko. Wszystko razem miksujemy do uzyskania gładkie konsystencji. Zajmuje to około 5 minut.

Masę przekłądamy do foremek na babeczki, ja używam silikonowych. Pieczemy w nagrzanym do 170 stopni piekarniku przez około 20 minut.

Smacznego :)




4 komentarze:

  1. Witaj,
    te kokosowe babeczki "chodziły za mną", od kiedy pojawiły się na Twoim blogu. 2 dni temu je przygotowałam i wyszły przepyszne. Rewelacyjny przepis (wkradł się chyba jednak mały błąd: w przepisie napisane jest w składnikach 3/4 szklanki wody - ja dodałam 3/4 szklanki oleju, bo w opisie jest napisane, że potrzebujemy olej). Nie miałam mleka kokosowego, dodałam 3 łyżki śmietanki 30% i babeczki (piekłam w formie na muffinki) wyszły mięciutkie, wilgotne, idealnie słodkie. Tak mi smakowały, że zjadłam 4 naraz, jeszcze gorące. Wszystkim bardzo bardzo smakowały i właśnie w tej chwili testuję formę na babkę, którą wygrałam w konkursie z kakao DecoMorenno organizowanym na Twoim blogu i piekę w niej babkę kokosową z tego przepisu. Na pewno się uda, bo masz tutaj same dobre przepisy:)
    Pozdrawiam i jeszcze raz bardzo dziękuję za bardzo ładną foremkę:)
    Aneta
    Ps.
    Dam jutro znać, czy babka się udała

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masz rację, już zmienione na olej :) Dziękuję za miłe słowo i czujność :)

      Usuń
  2. Babka również się udała - jest pyszna:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No to chyba i ja będę musiał wypróbować :) Bardzo się cieszę, że korzystasz z moich przepisów. Nawet nie wiesz ile to znaczy dla autora. W takich chwilach od razu wiem, że to co robię ma sens :) Dziękuję Ci bardzo :)

      Usuń