piątek, 18 kwietnia 2014

Babka marmurkowa

Babka marmurkowa to proste i bardzo smaczne ciasto. Jest to moja kolejna propozycja baby na tegoroczne święta. Wykonanie tego ciasta nie zajmuje zbyt wiele czasu, a smak rekompensuje te kilka chwil spędzonych w kuchni. Każdy z nas lubi słodkości, a ta idealnie nada się do świątecznej kawy w towarzystwie rodziny.


 
Składniki:
2,5 szklanki mąki pszennej tortowej
1 szklanka cukru (ja dałem trzcinowy)
pół szklanki wody mineralnej gazowanej
pół szklanki oleju
4 jajka
szczypta soli
łyżeczka aromatu waniliowego
1 opakowanie cukru waniliowego
3 łyżki kakao DecoMorreno
2 łyżeczki proszku do pieczenia


Przygotowanie:
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Żółtka utrzeć z cukrem. Następnie przełożyć pianę z białek do żółtek i porządnie razem zmiksować.

Do tak powstałej masy wsypać cukier waniliowy, dodać aromat waniliowy, proszek do pieczenia i mąkę. Powoli miksować stopniowo dodając wodę i olej. Kiedy masa ładnie nam się połączy i powstanie gładkie aksamitne ciasto należy jej połowę przełożyć do drugiej miski.

Do jednej porcji ciasta wsypujemy 3 łyżki kakao i dodajemy 1 łyżkę wody. Wszystko razem porządnie mieszamy.

Do wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą formy na babkę wlewamy białą masę ciasta. Na górę wlewamy ciemną masę ciasta i widelcem mieszamy obydwie masy. Jest to potrzebne aby uzyskać efekt marmurka.

Pieczemy 45 w nagrzanym do 180 stopni piekarniku.

Smacznego :)



1 komentarz: