piątek, 18 kwietnia 2014

Barsz Biały na Wielkanoc

W mojej kuchni bardzo rzadko wykorzystuję buliony mięsne. Tak też jest i w wypadku przygotowywania barszczu białego. Jednak zdaję sobię sprawę, że bardzo dobrze smakuje również ten robiony na bulionie z wędzonki. Osobiście go uwielbiam, jednak muszę się liczyć z tym, że mam w domu wegetarian i nie zjedliby oni, tej tradycyjnej w moimi potrawy Wielkanocnej. Jednak jeśli Wy lubicie bardziej ten na mięsie to nic nie stoi na przeszkodzie żeby podmienić w przepisie ten jeden składnik. No to zaczynamy naszą przygodę z barszczykiem. 


Składniki:
2 litry bulionu warzywnego lub takiego z wędzonki
butelka zakwasu pszennego na barszcz biały
2 ząbki czosnku
2 liście laurowe
4 ziela angielskie
łyżka suszonego majeranku
pół łyżki suszonego lubczyku
2 łyżki chrzanu
4 łyżki śmietany 18%
sól
pieprz

Przygotowanie:
Do wcześniej przygotowanego bulionu warzywnego wlać zakwas pszenny do barszczu białego. Wrzućcie obrany czosnek, suszony majeranek, lubczyk, liście laurowe i ziele angielskie i zagotujcie wszystko razem. 

Zdejmicie garnek z ognia i dodajcie dwie łyżki chrzanu i porządnie rozprowadźcie go po zupie trzepaczką do jajek. 
W oddzielnym naczyniu rozmieszajcie śmietanę z 4 łyżkami ciepłego barszczu po czym wlejcie to do garnka i znowu porządnie rozprowadźcie trzepaczką do jajek. 
Sprawdźcie smak. Jeśli brakuje Wam soli lub pieprzu doprawcie do smaku. Barszcz idealnie smakuje z pokrojonym jajkiem. Osoby, tóre lubią moga dodać również białą kiełbaskę.
Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz