wtorek, 15 kwietnia 2014

Jajka faszerowane z pieczarkami, szczypiorkiem i natką pietruszki

Jajka faszerowane to dla mnie zawsze wyzwanie. Nigdy nie mam pewności czy nóż jest wystarczająco ostry żeby przeciąć skorupkę, czy ręka mi nie zadrży i cały misterny plan pójdzie na marne. Jednak uwielbiam je jeść i tak samo uwielbiają je moi domownicy. Dlatego też postanowiłem się podzielić z wami moim przepisem. Zwłaszcza, że w okresie świątecznym na pewno pojawią się one na nie jednym stole. Pamiętajcie żeby nie bać się ich przygotowywać, bo mimo, że może przecięcie skorupki wydaje się trudne to w rzeczywistości wystarczy jeden zdecydowany ruch. Smak i uśmiech na twarzach bloskich na pewno wynagrodzą Wam trudy przygotowywania tego dania.

Składniki:
8 jajek
400 gram pieczarek
peczek szczypiorku
pęczek natki pietruszki
1 średniej wielkości cebula
bułka tarta
sól
pieprz
olej do smażenia

Przygotowanie:
Jajka ugotujcie na twardo w osolonej wodzie. Gdy już je ostudzicie, przekrójcie je jednym zdecydowanym ruchem na pół. Potrzebny Wam będzie ostry nóż, żeby łatwo rozciąć skorupkę.

Następnie należy łyżką wydrążyć jajka ze skorupek. Jajka pokrójcie w drobną kostkę do miski. Skorupki odłużcie na bok do faszerowania.

Cebulkę pokrójcie drobno i podsmażcie na złoty kolor na patelni. Pieczarki umyjcie i również pokrójcie w drobną kosteczkę. Następnie dorzucie je do przesmażonej cebulki i duście wszystko pod przykryciem około 15 minut. 

Do pokrojonych jajek dodajcie drobno poszatkowany szczypiorek, natkę pietruszki i przesmażone pieczarki z cebulką. Wszystko razem wymieszajcie i doprawcie do smaku solą i pieprzem.

Przygotowaną masą faszerujcie wydrążone wcześniej skorupki jajek. Każdą przygotowaną połówkę jajka maczajcie w bułce tartej i smażcie tą stroną na rozgrzanym na patelni oleju. Kiedy bułka tarta łądnie się przyrumieni możecie zdejmować je z patelni i smażyć kolejną partię.

Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz