poniedziałek, 14 kwietnia 2014

Jaka po Szkocku

Jajka po szkocku to potrawa typowo angielska. Warto ją przyrządzić gdyż danie jest naprawdę sycące a smak po prostu wyśmienity. To czym się charakteryzują to otoczka jajka czyli mięso wieprzowe. W Angli wykonuje się ją z farszu kiełbasek angielskich. Ja polecam Wam w Polsce, wykonanie ich na bazie naszej Wielkanocnej białej kiełbaski. Jedno takie jajko potrafi starczyć za całe syte śniadanie. Jest to coś w sam raz dla miłośników jajek i mięsa. Warto się skusić.


Składniki:
6 jajek
4 surowe białe kiełbaski
1 łyżka świeżej posiekanej natki pietruszki
1 łyżka suszonego tymianku
1 łyżka suszonego lubczyku
1 drobno posiekana cebulka
1 całe jajko
sól
pieprz
olej do głębokiego smażenia
2 rozbełtane jajka
mąka
bułka tarta

Przygotowanie:
Jajka gotujemy na twardo i obieramy ze skorupek. Osuszamy je papierowym ręcznikiem.

Drobno posiekaną cebulkę przesmażamy na odrobinie masła.

Mięso z kiełbasek wyciągamy z flaka do miski i dodajemy świeżo posiekaną natkę pietruszki, suszony tymianek, suszony lubczyk, drobno posiekaną prześmażoną cebulkę oraz wbijamy 1 jajko. Ręcznie łączymy wszystkie smaki. Próbujemy masy i doprawiamy ją solą i piperzem według uznania.

Jajka obtaczamy w mące i szczelnie obklejamy każde jajko masą mięsną. Tak przygotowane jajka moczymy w rozbełtanych jajkach i obtaczamy w bułce tartej.

Przygotowanej jajka wrzucamy na rozgrzany olej. Mi wystarczyła jedna litrowa butelka oleju słonecznikowego. Jajka smażymy około 4-5 minut, co jakiś czas przekręcając je w oleju.

Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz