środa, 16 kwietnia 2014

Kakaowiec

Uwielbiam ciasto z kakao lub czekolada. Dla mnie nie może być świąt jeśli jakiś czarnuszek nie pojawi się na stole. Tym razem postawiłem na proste w przygotowaniu i naprawdę bardzo smaczne ciasto, które u mnie w domu nazywa się kakaowcem. Ma ono mocno czekoladowy smak i idealnie pasuje do kawy. Ja przygotowałem je akurat ze względu na zbliżające się świeta, jednak jest to takie ciasto, które warto mieć zawsze pod ręką. Zawsze możecie przygotować je wcześniej i zamrozić. Będzie jak znalazł na niespodziewana wizytę znajomych.

Składniki:
2 szklanki mąki
250 gram margaryny
1 cukier waniliowy
4 łyżki kakao DecoMorreno
półtorej szklanki cukru
pół szklanki wody mineralnej gazowanej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
5 jajek
szczypta soli
wiórki kokosowe do dekoracji

Przygotowanie:
W rondelku rozpuśćcie maragarynę. Kiedy już nie będzie widać żadnych kawałków margaryny wsypcie półtorej szklanki cukru oraz 4 łyżki kakao DecoMorreno. Wszystko razem porządnie wymieszajcie i trzymajcie, co jakiś czas mieszając, na gazie przez około 3 minuty. Po tym czasie odstawcie na 15 minut do przestudzenia, co chwilę mieszając. Gdy masa będzie już lekko chłodna dodajcie pół szklanki wody mineralnej gazowanej i porządnie wymieszajcie do połączenia się sładników.

Oddzielcie białka od żółtek. Białka ubijcie ze szczypta soli na sztywną pianę. Do żółtke dodajcie przygotowaną masę z margaryny, cukru i kakao i wszystko razem porządnie zmiksujcie. Kiedy składniki się połączą wsypcie mąkę, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Wszystko jescze raz zmiksujcie na jednolitą masę. Dodajcie ubite na pianę białka i łyżką, delikatnie połączcie składniki ze sobą. Musi powstać aksamitna, delikatna masa. 

Gotowe ciasto przelejcie do formy keksówki, wysmarowanej margaryną i wysypanej bułka tartą. 

Pieczcie w temperaturze 170 stopni około 45 minut.

Po upieczeniu, poczekajcie aż ciasto wystygnie i oblejcie je ulubioną polewą czekoladową i posypcie wiórkami kokosowymi.

Smacznego :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz