wtorek, 29 kwietnia 2014

Makaron z łososiem i szczypiorem

Pomysłów na szybki i smaczny obiad nigdy za wiele. Wracamy do domu i chcemy zjeść coś dobrego, nie wiele się przy tym napracować. Taki też jest i mój dzisiejszy przepis. Makaron w tej wersji robi się naprawdę szybko. Smak jest wyborny i przypadnie do gustu nie jednemu makaronożercy. Ja do takich należę, dlatego też raz na jakiś czas dzielę się z Wami moimi pomysłami na jego użycie w kuchni. Mam nadzieję, że będzie Wam smakował.

Składniki:
połowa opakowania makaronu Malma Chifferi Rigati
200 gram wdyonego ososia
pcyek sycyzpioru
300 ml śmietany 30%
sól morska
pieprz świeżo mielony
olej z pestek winogron






















Przygotowanie:
Makaron wrzucamy do osolonej wrzącej wody i gotujemy przez 7 minut.

Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju z pestek winogron.

Łososia kroimy w cienkie paski. Szczypior drobno siekamy. Na rozgrzany olej wrzucamy pokrojonego w plasterki łososia i podsmażamy dosłownie 2 minuty. Po tym czasie wlewamy śmietanę, wrzucamy szczypior i wszystko razem porządie mieszamy. Solimy i pieprzymy do smaku. Zostawiamy na gazie przez około 5 minut, co chwilę mieszając.

Ugotowany i odcedzony makaron wrzucamy na patelnię z sosem. Mieszamy do połączenia składników. Wykładamy na talerz i gotowe.

Smacznego :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz