czwartek, 3 kwietnia 2014

Sos ala bolognese do makronu - na szybko

Nie znam chyba nikogo kto nie lubi spaghetti bolognese. No dobra, może poza weganami i wegatarianinami. Ja osobiście uwielbiam. Jednak nie zawsze mam czas, żeby przygotować je według prawdziwej włoskiej receptury. Dzięki przesyłce od sklepu Smaki Południa, postanowiłem przygotować taką wersję sosu do makaronu inspirowaną właśnie sosem bolognese. Jest to propozycja dla osób, które na szybko chcą zjeść coś naprawdę smacznego. Przygotowanie nie zabiera wiele czasu, więc może to danie przygotować praktycznie każdy.


Składniki:
500 gram mięsa mielonego wieprzowego
1 opakowanie sosu pomidorowego DeCecco ze sklepu Smaki Południa
łyżka suszonej bazylii
łyżka suszonego oregano
łyżka suszonej słodkiej papryki
łyżeczka cukru
szczypta soli
szczypta pieprzu białego
1 lampa czerwonego wytrawnego wina
połowa z 1 dużej cebuli
2 ząbki czosnku
opakowanie makaronu La Trevana ze sklepu Smaki Południa
oliwa rozmarynowa do smażenia


Przygotowanie:
Na patelni rogrzać 2 łyżki oliwy rozmarynowej.

Cebulę i czosnek pokroić w drobną kosteczkę i posmażyć lekko na oliwie. Następnie wrzucić na patelnię mięso mielone i podsmażyć je, aż ładnie się zarumieni.

W odzielnym garnku podgrzać sos pomidorowy i dodać do niego lampkę czerwonego wina. Porządnie zamieszać i podgrzewać przez około 2 minuty. Po tym czasie dodać łyżeczkę cukru, suszoną bazylię, oregano i słodką suszoną czerwoną paprykę. Wszystko razem porządnie wymieszać i gotowac przez około 3 minuty.

Do garnka z sosem dodać usmażone mięso z czosnkiem i cebulą.Wymieszać.

Podawać z ugotowanym al dente makaronem.

Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz