sobota, 12 kwietnia 2014

Zakwas pszenny na barszcz biały

U jednych w domu na Wilkanoc króluje barszcz biały, u innych jest to żurek. W moim domu rodzinnym od zawsze na stole musiał znaleźć się barszcz biały. Przygotowywany oczywiście na domowym zakwasie. Przepis jaki posiadamy, pochodzi od mojego dziadka. To właśnie on jest królem barszczu w naszej rodzinie. Nikt nie przygotowuje lepszego i tutaj żadna "baba", jak to mówi dziadek nie podskoczy. Chciałem się z Wami podzielić właśnie tym przepisem. Jeśli zależy Wam na naprwdę dobrych i smacznych świętach koniecznie nastawcie go choćby już dzisiaj.


Składniki:
3 łyżki mąki pszennej typ 2000
1,5 szklanki letniej przegotowanej wody
5 ząbków czosnku
1 łyżka suszonego majeranku
jedna malutka cebula
2 liście laurowe
3 ziela angielskie
skórka z chleba razowego
szczypta soli
szczypta cukru

Przygotowanie:
Mąkę należy rozmieszczać z jedną szklanką letniej wody. Najlepiej zrobić to w dużym słoiku. Następnie należy dolać pół szklanki wody. 

Czosnek należy obrac i pokroić w talarki. Cebulę drobno posiekać. Tak przygotowane warzywa dodajemy do słoika wraz liśćmi laurowymi, zielem angielskim, majerankiem oraz szczyptą soli i cukru. 

Tak przygotowany słoik należy przykryć gazą i porządnie obwiązać gumką recepturką. Gotowy słoik odstawiamy na 4 dni w ciepłe miejsce, żeby sfermentował. Ważne jednak jest to aby dwa razy dziennie mieszać go. 

Po tym czasie proponuję przelać go do butelki, wyjmąc przy tym liście laurowe i ziele angielskie. Butelkę szczelnie zakręcamy i wstawiamy do lodówki. 

Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz