środa, 21 maja 2014

Pełnoziarnista tarta z rabarbarem

Rabarbar to dla mnie warzywo, które odkrywam stopniowo od niedawna. Przekonałem się do niego w zeszłym roku, robiąc mój pierwszy kompot. W moim domu nie używało się rabarbaru. Wiem, że większość moich znajomych kojarzy ten smak z dzieciństwem. Ja jednak nie mam takich wspomnień. Pierwsze kroki z obróbką tego warzywa poczyniłem dopiero w zeszłym roku. Smak przypadł mi do gustu i dlatego dzisiaj prezentuję Wam tartę z rabarbarem. Tym razem będzie pełnoziarnista, w końcu czas na trochę mniej kilogramów u Waszego mężczyzny :)

Składniki:
Ciasto kruche pełnoziarniste:
300 gram mąki pełnoziarniste
100 gram cukru brązowego
200 gram masła
szczypta soli
2 żółtka
3 łyżki wody gazowanej

Nadzienie:
1 kg rabarbaru
150 gram brązowego cukru
1 pomarańcza
200 gram dżemu truskawkowego
1 cukier wanilinowy
1 łyżeczka cynamonu
1 opakowanie budyniu waniliowego


Przygotowanie:
Ciasto kruche pełnoziarniste
Mąkę wsypać do miski. Masło pokroić w grubą kostkę i wrzucić do mąki. Wsypać cukier, sól i wbić dwa żółtka. Dodać 3 łyżki wody i zacząć wyrabiać. Najlepiej robić to dłońmi. Ciasto powinno wyrabiać się około 5 minut, aż wszystkie składniki się połączą i powstanie jednolita masa. Zbić w kulkę owinąć w folię do żywności i włożyć do lodówki na około 1 godzinę.

Nadzienie:
Rabarbar umyć i odciąć końcówki. Tak przygotowany pokroić w kostkę o długości około 1,5 cm. Wrzucić do garnka i zasypać cukrem. 

Wycisnąć sok z 1 pomarańczy i wlać do garnka z rabarbarem i cukrem. Dodać dżem, cynamon, cukier wanilinowy i budyń. Wszystko razem wymieszać i postawić na gazie. Gotować około 10 minut co chwilę mieszając. Rabarbar nie może nam się zbytnio rozpaść. 

Złożenie tarty:
Ciasto wyciągnąć z lodówki. Podzielić na dwie części. Jedną odłożyć dalej do lodówki, druga natomiast rozwałkować. Jeśli będzie zbyt kleiste podsypcie mąką przed wałkowaniem. Rozwałkowanym ciastem wyłożyć formę do tarty. Formę wcześniej nalezy wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą. Dno ciasta nakłujcie porządnie widelcem. Wstawcie do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczcie około 15 minut. 

Po tym czasie wyciągnijcie ciasto z piekarnika i wylejcie na nie przygotowaną masę z rabarbaru. Na górę masy z pozostałego ciasto stwórzcie rozetę tak jak na zdjęciu. 

Wstawcie ponownie do piekarnika i pieczcie jeszcze przez 40 minut.

Smacznego :)



2 komentarze:

  1. Jestli tohle upekl chlap tak klobouk dolů-strčí do kapsy většinu žen-GRATULUJI!!!Beru si inspiraci a peču.Děkuji-Blanulka

    OdpowiedzUsuń
  2. Zapraszam do udziału w konkursie:

    http://www.fochygochy.blogspot.com/2014/05/konkurs-z-ksiazka-w-tle.html

    OdpowiedzUsuń