poniedziałek, 16 czerwca 2014

Zupa krem z białych szparagów

Szparagi białe lubię trochę mniej niż te zielone. Ogólnie nie szaleję za nimi i w okresie kiedy są dostępne nie pojawia się u mnie wiele wpisów z ich udziałem. Dzieje się tak dlatego, że nie ma zbyt wielu potraw, które mi osobiście by smakowały. Jeśli już takie się zdarzają, to wtedy chętnie dzielę się nimi z Wami. Dokładnie taka sytuacja ma miejsce przy okazji zupy z białych szparagów. Ten smak jest delikatny i bardzo dobrze sprawdza się w ciepłe dni. Mimo, że zupa ciepła to nie rozgrzewa jakoś bardzo, za to świetnie syci głód.


Składniki:
2 pęczki białych szparagów
2 litry bulionu warzywnego
1 cebula
2 łyżki śmietany 18%
sól morska
świeżo mielony pieprz
gałka muszkatołowa
1 łyżka masła


Przygotowanie:
Białe szparagi należy umyć, obrać i pokroić na małe kawałki. Oczywiście odrywam zdrewniałe końcówki, mogą nam zepsuć smak zupy. Do gotującego się bulionu warzywnego wrzucamy tak przygotowane szpargi i gotujemy aż do miękkości.

W czasie gdy szparagi się gotują kroimy w drobną kosteczkę cebulę. Na patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy na nim cebulkę. Musi być pięknie szklista. Tak przygotowaną wrzucamy do gotujących się szparagów.

Gdy już szparagi zmiękną, jednak nie stracą swojej sprężystości wyłączmy gaz. Dajmy bulionowi lekko przestygnąć i dopiero wtedy wszystko razem zblendujmy. Doprawmy do smaku solą morską, pieprzem świeżo mielonym oraz gałką muszkatołową. Tej ostatniej dodajcie nie więcej niż pół łyżki. Inaczej zbyt mocno zdominuje smak zupy. Zabielcie 2 łyżkami śmietany i wymieszajcie.

Radzę również przetrzeć przez sitko gotowy krem. Pozbędziemy się wtedy niepotrzebnych włókien szparagów.

Proponuję podawać z natką pietruszki i świeżo starta gałką muszkatołową na wierzchu.

Smacznego :)


2 komentarze:

  1. Z białych jeszcze nie robiłam, jestem ciekawa jak smakuje, muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń