piątek, 11 lipca 2014

Szaszłyki wegetariańskie na grilla

Weekend przed nami. Mam nadzieję, że pogoda dopisze w całym kraju, będzie można wtedy spokojnie zasiąść ze znajomymi na wspólnym grillowaniu. Osobiście uwielbiam takie leniwie letnie wieczory spędzone ze znajomymi. Można pogadać o tym co u nas, a jak już wypije się kilka piw, czy głębszych, pośmiać z dawnych czasów. No i zjeść coś dobrego. Wśród moich bliskich i znajomych są osoby, które nie jedzą mięsa. Dlatego też, zawsze staram się zrobić i dla nich coś dobrego. Tym razem padło na szaszłyczki wegetariańskie. Jeśli jadacie mięso, mogą one Wam posłużyć jako dodatek do kawałka smaczniutkiego steku.



Składniki:
2 czerwone papryki
2 żółte papryki
2 cebule
1 pomidor
1 zielona cukinia
1 opakowanie mozzarelli w kulkach
patyczki do szaszłyków

Marynata:
pół szklanki oleju z pestek winogron
1 łyżka suszonych ziół prowansalskich
1 łyżeczka octu balsamicznego
1 łyżeczka lubczyku
szczypta soli
szczypta pieprzu
sok z połówki cytryny

        

Przygotowanie:
Wszystkie warzywa należy porządnie umyć pod bieżącą wodą. Paprykę czerwoną i żółtą pozbawiamy ziaren nasiennych i kroimy w grubą kostkę. Cebule obieramy ze skórki i kroimy w półksiężyce, tak samo postępujemy z cukinią i pomidorem. Mozzarellę odsączamy z zalewy.

Marynata:
Do miski wlewamy pół szklanki oleju z pestek winogron. Dodajemy suszone zioła prowansalskie, ocet balsamiczny, lubczyk, sok z cytryny, sól oraz pieprz. Wszystko porządnie mieszamy trzepaczką do jajek.

Do tak przygotowanej marynaty wsypujemy wszystkie pokrojone warzywa i mozzarelle. Odstawiamy na około 1,5 godziny do lodówki. Po tym czasie składamy szaszłyki, nabijając naprzemiennie warzywa i mozzarelle. Kolejność zależy od Was.

Gotowe szaszłyki układamy na rozgrzanym grillu. Pieczemy do momentu aż warzywa będą miękkie.

Smacznego :)

         


1 komentarz:

  1. Dobre.Do tego 200 ml czystej piwo i i nietrzeźwy szwagier z zamarynowaną karkówką oraz kaszanką.

    OdpowiedzUsuń