piątek, 22 sierpnia 2014

Klopsy w sosie pomidorowym

Klopsiki, to jedno z tych dań, które uwielbiam przygotowywać na spotkania z przyjaciółmi. Można je zrobić w dowolny sposób, jak również z dowolnym sosem. Ważne jednak, żeby mięso jakiego używamy było jak najlepsze. Nie polecam kupować mięsa w supermarketach z tacki. Najlepiej mieć, gdzieś w okolicy zamieszkania, zaufany mięsny i tam zaopatrywać się w mięso mielone. Ja zaprzyjaźniłem się z Paniami z mojego mięsnego. Zawsze doradzą mi czy warto kupić konkretny rodzaj mięsa. Mam do nich zaufanie i Wam polecam nawiązać podobne stosunki. Bo przecież wszystkim nam zależy na jedzenie dobrych, a zarazem tanich produktów.


Składniki:
Pulpety:
1 kg mięsa mielonego wieprzowego
2 bułki pszenne
3 jajka
natka pietruszki
1 łyżka suszonej słodkie papryki
sól
pieprz
mąka do obtoczenia
garnek wrzącej wody

Sos:
1,5 litra wody
2 opakowanie koncentratu pomidorowego
połowa czerwonej papryki
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżka cukru
1 łyżeczka suszonej ostrej papryki
sól
pieprz
mąka do zagęszczenia

Przygotowanie:
Pulpety:
Mięso mielone przełożyć do miski. Bułki namoczyć w wodzie lub mleku. Ja zawsze wybieram mleko.

Po namoczeniu odcisnąć jej, z nadmiaru płynów i wrzucić do miski z mięsem mielonym. Dodać jajka i drobno poszatkowaną natkę pietruszki. Doprawić solą i pieprzem, według uznania i dodać 1 łyżkę suszonej słodkiej papryki. Wyrobić całość rękami, do połączenia się składników.

Z masy formować pulpety, które następnie obtaczamy w mące. Gotowe pulpety wrzucamy do wrzącej wody na około 3-4 minuty.

Sos:
W garnku zagotować półtora litra wody. Gdy woda będzie już wrzeć, zmniejszyć ogień i dodać koncentrat pomidorowy. Porządnie wymieszać i gotować jeszcze przez 2 minuty. Po tym czasie zestawić garnek z ognia.

Na patelni rozgrzać odrobinę oleju. Cebulę i paprykę pokroić w drobna kosteczkę i podsmażyć, przez około 4 minuty na patelni. Po 2 minutach smażenia, dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.

Podsmażone warzywa wrzucić do garnka z przecierem i wodą. Garnek postawić na ogniu. Dodać cukier i suszoną ostrą paprykę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować około 4 minut. Po tym czasie do kubka przelać odrobinę sosu i dodać 2 łyżki mąki. Trzepaczką do jajek porządnie rozrobić mąkę w sosie. Wlać do gotującego się sosu. Teraz wystarczy wrzucić, wcześnie przegotowane, pulpety do sosu i gotować razem około 20 minut, co jakiś czas mieszając.

Smacznego :)


2 komentarze:

  1. Oj ja też uwielbiam klopsiki szczególnie z sosem pomidorowym, choć z koperkowym też są dobre.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za wizytę, na pewno wpadnę :)

      Usuń