poniedziałek, 1 września 2014

Makaron z boczkiem, czerwoną cebulą, szczypiorkiem i dymką

Lubie proste dania, które można wykonać szybko i podać je w efektowny sposób. Takie właśnie, jest to dzisiejsze. Makaronowe potrawy, to dla mnie ogólnie sposób na smaczne i szybkie jedzenie. Nic dziwnego, że Włosi tak często jedzą właśnie makaron. Dodatkowo, dieta oparta na umiejętnie zrobionym makaronie, wcale nie tuczy. Także, jeśli szukacie pomysłu na dzisiejszą kolację, spokojnie możecie wykorzystać do tego mój dzisiejszy przepis. Polecam zapalić świeczki, ładnie nakryć stół i zaserwować do niego dobre wino. Wieczór idealny.


Składniki:
1 opakowanie makaronu spaghetti Malma
300 gram boczku
1 duża czerwona cebula
2 dymki
150 gram szczypiorku, drobno pokrojonego
100 gram parmezanu
oliwa z oliwek
150 gram mascarpone
sól
kolorowy pieprz

                 

Przygotowanie:
Makaron gotujemy al dente, według instrukcji na opakowaniu producenta.

Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy z oliwek.

Dymkę i czerwoną cebule kroimy w drobną kostkę, Tak samo postępujemy z boczkiem. Gdy już będziemy mieli pokrojone nasze składniki, najpierw na patelnię wrzucamy cebulę czerwoną i dymkę. Smażymy około 3 minut. Po tym czasie wrzucamy boczek i smażymy razem kolejne 3 minuty.

Teraz czas dodać mascarpone. Najlepiej je wcześniej rozmieszajcie łyżką, inaczej ciężko rozprowadzi się na patelni. Po przełożeniu mascarpone na patelnię, wrzucamy pokrojony drobno szczypiorek i energicznie wszystko mieszamy. Składniki muszą nam się ładnie połączyć.

Dodajemy sól i kolorowy pieprz, według naszego indywidualnego smaku. Mieszamy i podgrzewamy jeszcze przez około 3 minuty. Gotowy sos, zestawiamy z ognia i wrzucamy do niego ugotowany makaron. Mieszamy i wykładamy na talerz, sowicie posypując parmezanem.

Smacznego :)


2 komentarze:

  1. Proste, a jakie efektowne! Podkradam przepis:))

    elenagotuje.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń