poniedziałek, 29 września 2014

Spaghetti z cukinią, dynią i pomidorkami

Przygotowanie dań z makaronem, zawsze sprawia mi ogromną przyjemność. W moim odczuciu, nie ma chyba takiego składnika, którego z makaronem się nie połączy. Pasują tutaj, zarówno słodkie dodatki, ale też i słone. Jedyne, co może nas ograniczać, to nasza wyobraźnia. Osobiście uwielbiam eksperymentować z różnymi połączeniami. Wam, polecam dokładnie to samo. Czasem, zupełnie przypadkiem, możecie trafić na pomysł, który sprawi, że Wasze kubki smakowe oszaleją. Ja dzisiaj, postawiłem na połączenie dyni, cukinii i pomidorków koktajlowych. Smak jaki wydobył się z dyni, jest rewelacyjny. Spróbujcie sami.


Składniki:
1 szklanka startej na tarce dyni.
1 szklanka startej na tarce zielonej cukinii
10 pomidorków koktajlowych
opakowanie makaronu spaghetti Malma
7 łyżek oliwy z oliwek
sól morska
pieprz ziołowy
czosnek niedźwiedzi
tarty parmezan

                 

Przygotowanie:
Makaron gotujemy al dente, według instrukcji na opakowaniu producenta.

Dynię obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Będziemy potrzebowali 1 szklanki.

Cukinię myjemy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach, Nie obieramy jej ze skórki. Będziemy potrzebowali 1 szklanki takich wiórków. Jednak pamiętajcie, aby porządnie odsączyć cukinię przed smażeniem.

Pomidorki koktajlowe kroimy w pół księżyce. 

Na patelni rozgrzewamy 7 łyżek oliwy z oliwek. Na początku wrzucamy dynię i cukinię. Dodajemy 1 łyżeczkę soli morskiej i 1 łyżeczkę pieprzu ziołowego. Mieszamy i smażymy około 5 minut. Po tym czasie dodajemy pokrojone pomidorki koktajlowe i 1 łyżeczkę czosnku niedźwiedziego. Mieszamy i smażymy wszystko razem około 3 minut. 

Gdy już nasze warzywa będą ładnie podsmażone i nabiorą smaku, ściągamy patelnię z ognia i dodajemy ugotowany al dente makaron. Wszystko razem mieszamy łyżką do makaronu. Podajemy na talerzu, posypane 2 łyżkami tartego parmezanu.

Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz