poniedziałek, 17 listopada 2014

Lekka sałatka do obiadu

Były kotlety, były kluski, jednak rzadko zdarza mi się publikować przepisy na sałatki. A przecież, to jeden z dodatków, bez którego nie powinien obejść się obiad. Ja preferuję raczej takie lekkie propozycje, na bazie oliwy i ziół. Nie przepadam, za tymi sałatkami tonącymi w majonezie. Tamte, bardzie pasują mi do kanapek, albo jako danie samo w sobie. W moich obiadowych propozycjach raczej dominują takie smaki, jak te które dzisiaj Wam prezentuję.


Składniki:
2 średniej wielkości pomidory
połowa czerwonej papryki
połowa żółtej papryki
połowa zielonej papryki
8 małych kulek mozzarelli
1 średniej wielkości sałata lodowa
połowa czerwonej cebuli
4 łyżki oliwy z oliwek
pół łyżeczki suszonego oregano
pół łyżeczki suszonej bazylii
pół łyżeczki suszonego lubczyku
łyżka soku z cytryny


Przygotowanie:
Wszystkie warzywa porządnie umyć pod bieżącą wodą. Pomidory pokroić w drobną kosteczkę, tak samo postąpić z papryką. Cebule obrać i pokroić w pióra.

Umytą sałatę porwać w rękach i wrzucić do miski. Na sałatę wrzucić pokrojone warzywa. Kulki mozzarelli przekroić na pół i dodać do miski z pozostałymi składnikami.

Do oddzielnej szklanki wlać 4 łyżki oliwy z oliwek i dodać 1 łyżkę soku z cytryny. Wsypać suszone oregano, bazylię i lubczyk. Wszystkie składniki porządnie wymieszać łyżeczką do połączenia składników.

Gotowy sos wlać do miski z sałatą i warzywami. Wymieszać porządnie dwiema łyżkami. Najlepiej podrzucać warzywa, nie mieszać. Gotową sałatkę odstawić na około godziny do lodówki.

Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz