poniedziałek, 3 listopada 2014

Makaron z brokułami i suszonymi pomidorami

Dania z makaronem są bardzo proste w przygotowaniu. Jest to, również jedna z zasad typowej włoskiej kuchni makaronowej. Nie powinno być zbyt skomplikowanie. Czasem wystarczą 3 produkty odpowiednio dobrane i można stworzyć coś naprawdę rewelacyjnego w smaku. Mi makaron zawsze kojarzy się z gośćmi. Jakoś tak wyszło, że moi znajomi uwielbiają wpadać, właśnie na danie z makaronem. Ja, dla odmiany, uwielbiam je przyrządzać. Głównym powodem, jest właśnie ich małe skomplikowanie. Polecam Wam bawić się smakami i łączyć je ze sobą. Makaron nie musi tonąć w sosie aby był smaczny. Próbujcie i dzielcie się Waszymi pomysłami.


Składniki:
1 opakowanie makaronu muszelki MALMA
8 średniej wielkości różyczek brokuła
8 plastrów suszonych pomidorów w oleju
3 łyżki oliwy z oliwek
5 łyżek serka mascarpone
ser parmigiano reggiano do posypania
sól
pieprz

                 

Przygotowanie:
Makaron gotujemy według instrukcji producenta na opakowaniu.

Różyczki brokuła myjemy i dzielimy je na jeszcze mniejsze kawałki. Suszone pomidory kroimy w kostkę.

Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i dorzucamy brokuły. Smażymy je około 4 minut, co chwilę mieszając. Po tym czasie dorzucamy suszone pomidory i smażymy wszystko jeszcze około 2 minut. Teraz dodajemy mascarpone i energicznie mieszamy, musi się ono ładnie rozpuścić i połączyć z naszymi składnikami.

Próbujemy danie i dodajemy sól i pieprz według uznania. Gotowy sos odstawiamy o dorzucamy do niego makaron. Wszystko razem mieszamy do połączenia się składników. Przed podanie posypujemy startym serem parmigiano reggiano.

Smacznego :)


1 komentarz:

  1. Ciekawe połączenie smaków! Muszę koniecznie wypróbować :))

    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń