poniedziałek, 13 stycznia 2014

Bigos

Przed świętami nie zdąrzyłem Wam zaprezentować mojego bigosu na święta. Jednak nic straconego bo możecie go spokojnie przygotować na karnawałowe szaleństwa. Jest delikatny o wyrazistym smaku i nadaje się na wiele okazji. Ja często robię go na imprezy imieninowe czy urodzinowe. Wiadomo, tam gdzie wódeczka musi być i bigosik. My Polacy wiemy o tym najlepiej. No to co, już bez większych wstępów zapraszam po przepis.

Składniki:
2 kg kiszonej kapusty
2 szklanki suszonych grzybów
1 szklanka wędzonych śliwek
1 duża cebula
1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
5 liści laurowych
1 łyżeczka ziaren jałowca
1 łyżka majeranku
3 ząbki czosnku
olej rzepakowy do smażenia
łyżka ziela angielskiego
sól i pieprz do smaku


Przygotowanie:
Grzyby wrzucamy do garnka i zalewamy je gorącą wodą. Odstawiamy na 1 godzinę. Po tym czasie gotujemy je około 30 minut. Odsaczamy grzyby. Wodę po gotowaniu zostawiamy. Grzyby po przestudzeniu kroimy na mniejsze kawałki.

Na dno garnka wlewamy 3 łyżki oleju rzepakowego. Podsmażamy na nim, na złocisty kolor, pokrojną na drobną kosteczkę cebulkę. Kiedy łądnie nam się zeszkli dodajemy pokrojny w kosteczkę czonsek. Odrobinę solimy i smazymy jeszcze przez 3 minuty.

Do cebulki i czosnku dodajemy pokrojną na drobniejsze kawałki kiszoną kapustę. Wkładamy ziele angielskie, jałowiec i liście laurowe. Dodajemy grzyby pokrojone grzyby. Całość zalewamy wodą z gotowania grzybów. Ustawiamy na małym ogniu na około 2 godziny.

Następnego dnia dodajemy pokrojone suszone śliwki i czerowne wytrawne wino. Wsypujemy majeranek i gotujemy około 3 godzin. Jeśli na którymś z etapów zauważymy, że bigos ma za mało wody to podlewamy. Po około 2 godzinach solimy i pieprzy do smaku. Gotujemy jeszcze 1 godziną do pełnego czasu 3 godzin.

Idealnie smakuje ze świeżym chlebkiem.

Smacznego :)