poniedziałek, 20 stycznia 2014

Babeczki śmietankowe

Z okazji swoich urodzin postanowiłem przygotować dla moich najbliższych coś słodkiego. Najpierw myślałem o torcie, jednak szybko odrzuciłem ten pomysł. Jakoś mam dwie lewe łapki do takich eksperymentów. Natchnienie przyszło niespodziewanie. Poszedłem zakupić chleb i w piekarnik w której go kupowałem zobaczyłem rogaliki śmietankowe. Wyglądały rewelacyjnie. Bielusieńkie od lukru. Zakupiłem jednego i wracając do domu rozkoszowałem się jego smakiem. Wtem, eureka, wiem co przygotuję. No i tak wpadłem na pomysł babeczek śmietankowych. Poszperałem w domowych książkach kucharskich i znalazłem przepis. Oczywiście dodałem też coś od siebie. Mam nadzieję, że i Wam one zasmakują.

Składniki:
500 gram mąki
laska wanili
250 gram margaryny
150 gram cukru pudru
4 łyżki śmietany 18%
2 żółtka
szczypta soli
jeden duży budyń śmietankowy
pół litra mleka

Lukier:
szklanka cukru pudru
3 łyżki mleka

Przygotowanie:
Żółtka utrzeć razem z cukrem pudrem. Gdy już się ładnie połączą dodajemy mąkę, margarynę, szczyptę soli, śmietanę oraz miąższ z jednej laski wanilii. Wszystko razem zagniatamy na jednolite ciasto. Kiedy już nam się wszystkie składniki połączą, odstawiamy ciasto zawinięte w folię do lodówki. Niech sobie tam poleży około 30 - 40 minut.
Kiedy nasze ciasto się chłodzi możemy spokojnie przygotować i ostudzić budyń. Ważne żeby kupić duże opakowanie budyniu i rozrobić je w pół litrze mleka. Oczywiście musimy też budyń ostudzić.
Po 40 minutach wyjmujemy ciasto z lodówki. Odrywamy po kawałeczku i wylepiamy nim foremki do babeczek lub papilotki. Do środka ciasta nakładamy schłodzony budyń i zalepiamy od góry druga porcją ciasta. Musimy dobrze zlepić brzegi żeby nam się nie rozpadły podczas pieczenia.
Babeczki wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez 35 minut.
Gdy babeczki są w piecu do szklanki cukru pudru wlewamy 3 łyżki mleka i energicznie mieszając tworzymy lukier. Po wystygnięciu babeczek wystarczy je polukrować. Ja dodałem jeszcze od siebie kryształki różowego cukru :)

Smacznego :)