czwartek, 30 stycznia 2014

Żółty ryż z papryką i pieczarkami

Każdy ma czasem taki dzień kiedy zjadłby coś smacznego ale nie wymagającego zbyt dużego nakładu pracy. Ja w takich chwilach patrzę co akurat mam w lodówce i kombinuję jakby te składniki połączyć. W zeszłym tygodniu, miałem właśnie taki dzień. Zajrzałem do lodówki i znalazłem tam czerwoną paprykę i pieczarki. Poszperałem w szafkach i otwierając jedną z nich wypadł na mnie ryż. Tak mam bałagan w szafkach :) Wyjąłem pudełko z przyprawami i zacząłem szukać mojego smaku dnia. Stanęło na tym, że przygotowałem danie, które możecie podziwiać poniżej. Mam nadzieję, że Wam zasmakuje :)

Składniki:
2 duże papryki czerwone
400 gram pieczarek
1 ząbek czosnku
1 duża cebula
2 torebki ryżu
1 łyżka kurkumy
2 łyżki curry
1 łyżeczka oregano
1 litr bulionu warzywnego
sól morska
pieprz biały
1 łyżka słodkiej papryki
olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie:
Ryż gotujemy według zaleceń producenta. Jedynym wyjątkiem jest woda, tym razem gotujemy go w bulionie warzywnym do którego dodajemy łyżkę kurkumy i 1 łyżkę curry.

Pieczarki myjemy i kroimy w talarki. Paprykę myjemy i kroimy w kosteczkę, pozbywamy się wszelkich nasion. Cebulę i czosnek kroimy w drobną kosteczkę.

Na patelni rozgrzewamy olej (około 3 łyżek) i wrzucamy czosnek wraz z cebulą. Podsmażamy chwilę, aż staną się pięknie szkliste. Teraz wrzucamy pieczarki i paprykę. Przykrywamy zawartość. Po 2 minutach zdejmujemy przykrywkę, solimy solą morską i mieszamy porządnie. Znowu przykrywam i dusimy jeszcze około 7 minut. Co jakiś czas mieszamy, żeby nam się nie przypaliło.

Kiedy już warzywa zmiękną dodajemy ugotowany ryż i wszystko razem porządnie mieszamy. Przyprawiamy solą i białym pieprzem oraz dodajemy słodką paprykę, resztę curry oraz oregano. Porządnie mieszamy i podlewamy całość 4 łyżkami bulionu z gotowania ryżu. Gotujemy jeszcze przez około 2 minuty. Pamiętajcie, żeby cały czas mieszać danie bo inaczej może się przypalić.

Smacznego :)