piątek, 31 stycznia 2014

Ciasto czekoladowe z malibu

Nie jestem fanem ciast z alkoholem. Jednak to powaliło mnie smakiem. Miałem okazję go kiedyś spróbować u mojej koleżanki ze studiów. Oczywiście od razu poprosiłem o przepis. Długo leżał on sobie w moim kajeciku, aż nadszedł czas aby je przygotować. Mam nadzieję, że zasmakuje Wam ono tak samo jak mi.

Składniki:
1,5 szklanki mąki pszennej
4 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki rumu Malibu
3 jajka
4 łyżki jogurtu naturalnego
3 łyżki oleju
pół tabliczki gorzkiej czekolady
2 łyżki masła

Do dekoracji:
tabliczka białej czekolady
wiórki czekoladowe do dekoracji


Przygotowanie:
Mąkę wsypać do miski razem z proszkiem do pieczenia, kakao i cukrem. W rondelku rozpuścić dwie łyżki masła i pozostawić do ostygnięcia. Gdy masło ostygnie dodajemy je do miski z pozostałymi, sypkimi składnikami. Wbijamy jajka oraz dodajemy oliwę i jogurt naturalny. Miksujemy wszystko na zwartą i puszystą masę. W oddzielnej misce ścieramy na tarce pół tabliczkie gorzkiej czekolady i zalewamy to połowa szklanki malibu. Mieszamy i dodajemy do ciasta. Teraz ponownie miksujemy około 3 minut do połączenia wszystkich składników. Ciasto przelewamy do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą formy. Pieczemy około 40 - 50 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku.

Gdy ciasto wystygnie dekorujemy je rozpuszczoną w kąpieli wodnej białą czekoladą i posypujemy wiórkami czekoladowymi.

Smacznego :)